VIDEO Siemens: technologie kilometerbeprijzing klaar


08.06.2007 / 10:48 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Siemens nederland n.v.

Siemens nederland n.v.

VIDEO: Siemens bewijst dat technologie kilometerbeprijzing klaar is

VIDEOMATERIAAL: pubstr.datiq.net/perssupport/betalenperkm.wmv

Tijdens een persbijeenkomst in Den Haag toont Siemens vandaag voor het eerst een werkend systeem voor kilometerbeprijzing in een demonstratieauto. Hiermee laat de onderneming zien dat de technologie zo volwassen en betrouwbaar is dat de kilometerprijs technologisch gezien vandaag nog ingevoerd kan worden. Gezien de omvang en complexiteit vindt Siemens dat de invoering en exploitatie van kilometerbeprijzing zorgvuldig moet plaatsvinden. Siemens is bereid met andere private partijen zowel de bouw als de exploitatie van een nationaal systeem voor kilometerbeprijzing ter hand nemen, middels een Publiek-Private Samenwerking. Deze staat garant voor de goede werking van het totale systeem tegen minimale kosten en binnen de afgesproken doorlooptijd.

De filelengtes in Nederland nemen steeds extremere vormen aan. Siemens roept de overheid dan ook op om een samenhangende lange termijn visie te ontwikkelen op het thema mobiliteit, waarin zij een reeks maatregelen neemt voor zowel de korte als lange termijn. Dit moet de basis vormen voor een beleid waarin de verschillende vervoersmodaliteiten één samenhangend geheel vormen en waarin de koppeling tussen auto en openbaar vervoer een prominente rol krijgt. Om te komen tot structurele gedragsverandering van de automobilist en spreiding van de verkeersdruk is het invoeren van het variabel beprijzen van het wegverkeer van groot belang.

Siemens laat zien dat beprijzen in Nederland technisch vandaag al mogelijk is en roept de overheid op de wet- en regelgeving met spoed aan te passen, zodat invoering in 2011 mogelijk is. De invoering van kilometerbeprijzing in Nederland is niet afhankelijk van het nog te bouwen EU-satellietsysteem Galileo. Met behulp van nieuw ontwikkelde technologie is Siemens in staat zeer nauwkeurige trajectberekeningen te maken op basis van het huidige GPS-systeem. Siemens hield eerder succesvolle proeven in Londen, Seattle, Singapore, Sidney en Melbourne met (een variant op) het vandaag getoonde systeem.

In een demonstratieauto laat Siemens vandaag op verschillende manieren het systeem van kilometerbeprijzing zien: zowel vanuit het perspectief van de automobilist als dat van de wegbeheerder. In de auto zijn 3 verschillende zogenaamde OBU's (On Board Units) ingebouwd. Twee OBU's zijn speciaal door Siemens ontwikkeld voor beprijzing. De derde OBU is een mobiele telefoon. Op alle OBU's kan de actuele informatie (bijvoorbeeld kilometerprijs of totale ritprijs) voor de automobilist worden weergegeven. De ritgegevens worden door een centraal systeem verwerkt dat onder andere de afstand en de prijs van de rit berekent. Door de hoge nauwkeurigheid van de technologie is Siemens in staat hoofdwegen van ventwegen te onderscheiden en om de route met een intelligent algoritme vrijwel foutloos te reconstrueren, zelfs bij minder goede GPS-ontvangst.

De invoering van kilometerbeprijzing biedt nieuwe en nuttige mogelijkheden voor de automobilist. Hierbij kan gedacht worden aan actuele verkeersinformatie in de auto, bijvoorbeeld in combinatie met routenavigatie en OV-reisinformatie. Maar ook aan kilometeradministratie en betaaldiensten voor parkeerplaats of benzinepomp en allerlei vormen van infotainment. Ook kan de aanrijdtijd van hulpdiensten verkort worden omdat de exacte locatie van de auto bekend is. Verzekeraars en leasemaatschappijen zullen op basis van ritgegevens nieuwe producten kunnen aanbieden. Kortom, Siemens verwacht dat de invoering van kilometerbeprijzing uiteindelijk zal leiden tot een groot aantal innovatieve diensten voor de particuliere en zakelijke automobilist.

Profiel Siemens Groep in Nederland
De Siemens Groep in Nederland levert producten, systemen en diensten op vrijwel alle terreinen van de elektrotechniek en de elektronica. Naast de zakelijke markt bedient Siemens, veelal via de tussenhandel, ook de particuliere consument. Dit gebeurt met producten voor huishoudelijke toepassingen, verlichting en draadloze telefonie. Zakelijke afnemers vinden bij Siemens totaaloplossingen. Niet alleen voor energie, gezondheid, industrie en mobiliteit, maar ook voor veiligheid, communicatie en wonen en werken. Siemens is zowel infrastructuur- als serviceprovider. Ook voor diensten als projectmanagement, engineering, service of opleidingen kunnen klanten een beroep op Siemens doen. Behalve continuïteit en betrouwbaarheid levert de onderneming kwaliteit en innovatieve kracht binnen een mondiaal opererend kennisnetwerk. Alle inspanningen zijn er op gericht het hoge verwachtingsniveau van klanten dagelijks waar te maken.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Afdeling Persvoorlichting, Josje Mosies
Tel.: (070) 333 2095, e-mail: josje.mosies@siemens.com

Persfoto's zijn beschikbaar via:

www.siemens.nl/persinfo/persfotos.asp

Zie voor alle persberichten internet: www.siemens.nl/persinfo