Postbank

Postbank BeleggersBarometer stijgt
Particuliere beleggers: duurzaam beleggen mag rendement kosten 08 juni 2007
Resultaten uit het onderzoek van de Postbank BeleggersBarometer van mei:


* De Postbank BeleggersBarometer stijgt van 144 naar 149 punten.
* Het optimisme over de economie is opnieuw gestegen. Het positieve sentiment over de toekomst van de eigen financiën bereikte zelfs een recordhoogte.

* Particulieren die geïnteresseerd zijn in duurzaam beleggen (61% van het totaal) zijn bereid minder rendement te accepteren.
* 78% van de particuliere beleggers wil transparantie van het beleggingsbeleid van pensioenfondsen.

Postbank BeleggersBarometer
Optimisme over economie gestegen
Beleggers waren deze maand weer positiever gestemd. De Postbank BeleggersBarometer is in mei gering gestegen, van 144 naar 149 punten. In de ogen van beleggers draait de Nederlandse economie momenteel goed. Tweederde (67%) van de beleggers vindt dat de economie de afgelopen drie maanden beter is gaan presteren. Iets minder beleggers (62%) verwacht dat de economie de komende maanden verder zal aantrekken. Slechts 4% verwacht een verslechtering van het economisch klimaat.
Postbank BeleggersBarometer
Het positieve sentiment over de toekomst van de eigen financiën bereikte een recordhoogte. Nooit eerder in de geschiedenis van de barometer overtrof het aantal optimisten (37%) het aantal pessimisten (7%) in deze mate. Ook het Postbank Economisch Bureau is positief en gaat uit van een aanhoudende economische groei dit en volgend jaar. Economische groei betekent extra inkomsten voor overheid, bedrijven of gezinnen. Die extra inkomsten hoeven niet gunstig te zijn voor beleggers. Doorgaans stimuleert economische groei de omzetten van bedrijven, maar ook de kosten kunnen stijgen. Denk aan de krapper wordende arbeidsmarkten in Europa waardoor de loonkosten oplopen. Dat kan juist weer ten koste gaan van de groei van de bedrijfswinsten.

Beleggers hebben de waarde van hun portefeuille de afgelopen maanden weer zien stijgen. Ruim de helft (54%) van de beleggers verwacht dat de AEX zal stijgen in de komende drie maanden. Dat is nagenoeg gelijk aan de maand ervoor (was 52%). Opvallend is dat het aantal beleggers dat het niet weet fors is gestegen, namelijk van 5% in april naar 26% in mei.
Minder rendement in ruil voor duurzaam beleggen Uit aanvullend onderzoek van de Postbank BeleggersBarometer van mei is onderzocht wat beleggers van duurzaam beleggen vinden. Voor duurzaam beleggen liggen veel kansen. 13% van de particulieren belegt (gedeeltelijk) duurzaam, terwijl 61% er interesse in heeft. De meeste geïnteresseerden zeggen met minder rendement op hun beleggingen genoegen te nemen. Bijna een kwart (23%) zegt 1% minder rendement te accepteren en een op de elf (9%) zou tevreden zijn met 2% minder rendement. 42% van de geïnteresseerde beleggers accepteert geen lager rendement of heeft geen mening.

Uit een vergelijking tussen het Postbank Aandelenfonds en het Postbank Duurzaam Aandelenfonds blijkt dat in het afgelopen jaar het rendement op duurzame aandelen iets achterbleef. Over een wat langere periode - drie tot vijf jaar - hebben duurzame beleggers het juist beter gedaan. Over de laatste drie jaar behaalden beleggers in het Postbank Duurzaam Aandelenfonds 49,6% en beleggers in het Postbank Aandelenfonds 45,9%.

Toch is hoog rendement doorgaans niet het argument om wel of niet duurzaam te beleggen. Belangrijker zijn factoren als: bijdrage aan het milieu (53%), fiscaal aantrekkelijk (49%) en ethisch verantwoord (43%).
Duurzaam beleggen
Verder blijkt uit het aanvullend onderzoek dat 78% van de Nederlandse beleggers vindt dat pensioenfondsen aan hun deelnemers openbaar moeten maken waarin zij beleggen.

De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg.

De Postbank BeleggersBarometer wordt samengesteld op basis van een representatieve steekproef (telefonisch en via internet) onder circa 400 Nederlandse beleggers. Iedere week vindt een steekproef plaats, iedere maand worden andere beleggers ondervraagd om paneleffecten te voorkomen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Millward Brown, lid van MOA.

De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde 0, wat staat voor heel pessimistisch; bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Postbank Afdeling Persvoorlichting, Mark Beers, tel: (020) 584 6425.

Over Postbank

De Postbank is met 7,5 miljoen particuliere en zakelijke rekeninghouders een van de grootste financiële dienstverleners van Nederland. Klanten kunnen bij de Postbank terecht voor alle financiële producten: betalen, sparen, lenen, hypotheken, verzekeren, beleggen en pensioenen. De Postbank stelt ze in staat om zelf financiële keuzes te maken en doelen te realiseren met betrouwbare producten die tegen een scherpe prijs worden aangeboden. De Postbank is onderdeel van ING Groep. Postbank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, Handelsregister nr. 33184000 Amsterdam