Verbond van Verzekeraars

Afkoopsom convenant Anw-regres vastgesteld

Het Verbond en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) hebben kortgeleden afspraken gemaakt over de afkoopsom uit het 'convenant inzake collectivering regres Algemene nabestaandenwet'. Met deze afkoopsom regelen verzekeraars collectief de betaling van het verhaal door de SVB, op grond van de Algemene nabestaandenwet.

Mensen krijgen op grond van die Algemene nabestaandenwet (Anw) na het overlijden van hun partner of ouder(s) een uitkering van de overheid. De SVB voert deze wet namens de overheid uit.
Om in aanmerking te komen voor een uitkering, moet de nabestaande in ieder geval jonger zijn dan 65 jaar en daarnaast aan één van de volgende drie voorwaarden voldoen: hij of zij moet óf vóór 1950 geboren zijn, óf een kind onder de achttien jaar hebben, óf voor ten minste 45 procent arbeidsongeschikt zijn.

Collectieve afkoop
Als een verzekerde aansprakelijk is voor het overlijden van een persoon, kan de SVB de uitkering aan nabestaanden geheel of gedeeltelijk op (de aansprakelijkheidsverzekeraar van) de verzekerde verhalen.
"Als de uitkeringsinstantie dat voor iedere zaak waarbij een aansprakelijke derde in het spel is, moet doen, zou dat echter gepaard gaan met veel extra werk en administratieve kosten", meent beleidsmedewerker Renée Martius van het Verbond. "Daarom hebben wij samen met de SVB het convenant inzake collectivering regres Anw afgesloten. Ruim negentig procent van de verzekeraars doet hieraan mee."

Daling verkeersslachtoffers
Verzekeraars betalen op grond van het convenant jaarlijks een geldbedrag aan de SVB. Op die manier kopen ze de aansprakelijkheid in één keer voor alle gevallen af.
De afkoopsom wordt berekend door het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) ven het Verbond en de SVB, die hiervoor samen een rekenmodel hebben ontwikkeld, gebaseerd op (onder andere) CVS-statistieken. In dit model wordt onder meer gebruikgemaakt van gegevens over het aantal dodelijke verkeersslachtoffers per jaar en de hoogte van de Anw-uitkeringen.

Dure categorie
De definitieve afkoopsom voor 2006 (voor alle verzekeraars samen) is vastgesteld op 3.488.742. Hoewel het aantal dodelijke verkeersslachtoffers de afgelopen jaren aanzienlijk is gedaald, is de voorlopige afkoopsom voor 2007 iets hoger: 3.780.544. "Daarvoor zijn twee plausibele verklaringen", vertelt Fred Treur, adjunct-manager van het CVS. "De voornaamste is dat de netto Anw-uitkeringen in 2007 zijn gestegen. Daarnaast is het aantal mannelijke verkeersslachtoffers in de leeftijd van dertig tot vijftig jaar juist gestegen, geheel tegen de dalende trend op het totaalniveau in. Aangezien deze groep vaak nabestaanden nalaten, is dit een 'dure' categorie."
Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers tussen de 35 en 39 jaar steeg overigens het sterkst met 27 procent.

Verzekerd!, juni 2007