Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid



Persbericht

Sectorprofiel stukadoors-, afbouw- en terrazzo-/vloerenbedrijf 2005 - 2012

---

Gunstige vooruitzichten voor de afbouwsector

De afbouwsector kan de komende jaren met optimisme tegemoet zien. Voor 2007 wordt de groei van de afbouwproductie geraamd op 6,0 procent; voor 2008 op bijna 4 procent. Zowel de stukadoorsbranche als de wand-, plafond- en vloerenleggersbranche profiteren hiervan. Daarbij zal de productie van de stukadoorsbranche harder groeien dan die in de branche van de wand- en vloerafwerking. Om de verwachte productietoename op te kunnen vangen zal het aantal arbeidskrachten in de branche de komende twee jaar met 8 procent moeten toenemen. De groei van het aantal zelfstandigen in de afgelopen jaren zal doorzetten, zij het in mindere mate. De werkgelegenheid van werknemers die in de achterliggende jaren overigens is teruggelopen zal in 2007 en 2008 met 4 procent kunnen toenemen.

Dit concludeert het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid in een recent verrichte sectorstudie die in opdracht van Savantis, Vakcentrum Afbouw en Onderhoud, Presentatie en Communicatie is verricht.

Tussen 2001 en 2005 daalde het aantal werknemers in de sector afbouw met 10 procent. Het aantal zzp-ers verdriedubbelde in dezelfde periode. Er is dan ook sprake van een krachtige verschuiving van werkgelegenheid van werknemers richting zelfstandigen. Deze trend zal zich in de toekomst in gematigde vorm voortzetten. Als gevolg van een toename van het aantal zzp-ers met zon 5 procent per jaar en een meer gematigde productiegroei zal de werkgelegenheid van werknemers in de periode 2009 tot en met 2012 naar verwachting echter weer licht afnemen.

Om de geraamde productie te kunnen realiseren moet in 2007 en 2008 een forse instroom worden gerealiseerd. Na jaren van dalende instroomcijfers en een relatief hoog niveau van de uitstroom, heeft de bedrijfstak behoefte aan een inhaalslag. Tegelijkertijd dienen er in de vakopleiding zon 300 à 400 leerlingen in te stromen om het vakmanschap in de toekomst op het huidige peil te houden. Het is echter de vraag of het aandeel vakgediplomeerd personeel in het totale personeelsbestand niet aanzienlijk omhoog zou moeten. Zeker gezien de ontwikkelingen op het gebied van (technische) innovatie, samenwerkingsvormen e.d. Wanneer die vraag positief wordt beantwoord, betekent dit een behoorlijke opgave voor het kenniscentrum voor de komende jaren, temeer daar de laatste jaren de instroom in de vakopleidingen dalende is.
Zie publicatie: Sectorprofiel stukadoors-, afbouw- en terrazzo-/vloerenbedrijf 2005 - 2012