Provincie Limburg

Strijd om plaats in tv-serie Vijf Limburgse en vijf Brabantse basisscholen strijden volgende week

tegen elkaar in een survivalstrijd rondom het thema energie. De winnaar verdient daarmee een plaats in de tv-serie Energy Survival, die de KRO komend najaar uitzendt.

Uit Limburg doen scholen uit Heerlen, Kerkrade, Maastricht en Margraten mee. Zij hebben via een gemeentelijke voorronde een plaats in de halve finale verworven en één school heeft een wildcard gewonnen. In verschillende avontuurlijke spellen ontdekken de scholieren tijdens de halve finale zelf de werking van windenergie, zonne-energie, bio-energie en waterkracht. In een quiz laten ze daarnaast zien wat ze over energie weten. Het laatste wedstrijdonderdeel is een zelfbedachte en uitgevoerde rap, waarin de groepen hun betrokkenheid bij het klimaatprobleem kunnen laten zien.

De KRO maakt het programma Energy Survival sinds 2005. Dit jaar is het voor het eerst uitgebreid met een educatief lesprogramma voor basisscholen en lokale en provinciale voorronden. Tijdens de halve finale in Riethoven (op de grens tussen Limburg en Brabant) maakt de KRO opnamen voor de eerste aflevering van de nieuwe reeks, die gewijd is aan de provinciale halve finales. In de rest van de tv-serie volgt de camera vijf groepjes scholieren die het in Noorwegen tegen elkaar opnemen. Eind 2007 volgt een Europese finale, waarin de winnaars uit verschillende Europese landen tegen elkaar strijden. De tv-serie is opgezet naar Noors concept.

De Nederlandse serie Energy Survival is een gezamenlijk initiatief van SenterNovem, de KRO, Codename Future en de Nederlandse gemeenten en provincies, verenigd in het Klimaatverbond Nederland en wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken. De provincie Noord-Brabant organiseert samen met de Provincie Limburg op 12 juni deze Zuid-Nederlandse halve finale.

Energiebesparing in huishoudens is een belangrijk speerpunt in het energiebeleid van de Provincie Limburg. Met verschillende projecten stimuleert de Provincie haar inwoners om thuis minder energie te gebruiken, met dit project bijvoorbeeld richt ze zich op basisscholieren, hun ouders en kijkers, die zo op een eigentijdse, positieve manier kennis maken met energiebesparing en duurzame energie. De combinatie van lesprogramma, lokale en provinciale voorronden en een landelijke tv-serie maakt het mogelijk een grote doelgroep te bereiken.

We nodigen u van harte uit om de halve finale Energy Survival op 12 juni bij De Volmolen (Volmolen 1, 040-2533498) in Riethoven bij te wonen. De spelrondes beginnen om 10:30 uur. Het programma loopt tot 15:30 uur.

De deelnemende scholen zijn :
Basisschool "De Veldblom"
Dir. Van der Muhlenlaan 30, 6463 VZ Kerkrade

Frans Postma
Merwedestraat 16, 6413 VV, Heerlen

Sint Brigida
Schoolstraat 14, 6255 AK Noorbeek

OBS Elckerlijc Boschpoort
Pastoor Moormanlaan 96, 6219 AX Maastricht

Islamitische School 'El Wahda'
Grasbroekerweg 58 6412 BG Heerlen

De Stappen
Strijp 274724 EM Wouw

Basisschool De Schatkist
Korenbloem 2, 6021 LW Budel

PCB De Wegwijzer
Grutterijstraat 27, 5109 TD 's Gravenmoer

Jenaplanschool De Canadas
Jacob Marisstraat 2, 5831 BK, Boxmeer

De Sponder
Voorstraat 1574702 EP Roosendaal

8-6-2007 11:46