Bombardeer Iran voor het te laat is


08.06.2007 / 12:12 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Opinio

Opinio

Bombardeer Iran, voor het te laat is, dat is de stelling van Norman Podhoretz, in een geruchtmakende artikel dat vandaag in Opinio verschijnt.

Als God het wil zullen we spoedig getuige zijn van de vernietiging van Israël, zei de Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad afgelopen zondag op een bijeenkomst van Arabische, Aziatische en Afrikaanse leiders, op de achttiende verjaardag van de dood van ayatollah Khomeini. De oorlogszuchtige taal van Ahmadinejad krijgt meer urgentie nu Iran bezig is met de ontwikkeling van een nucleair programma dat op den duur in eigen atoomwapens en geheel nieuwe verhoudingen in het Midden-Oosten en zelfs in de wereld zal resulteren. Volgens Norman Podhoretz, uitgever van het blad Commentary, opent zich met deze dreiging een derde front (na Afghanistan en Irak) in de Vierde Wereldoorlog waarin we volgens hem na 11 september 2001 verwikkeld zijn. Economische, diplomatieke en andere machtsmiddelen zullen niet helpen om Iran te stoppen; een campagne van luchtaanvallen is het enige middel om Iran van de ontwikkeling van een nucleair arsenaal af te houden. Het enige dat nog erger is dan het bombarderen van Iran, is toe te staan dat Iran de beschikking krijgt over een kernwapen.

Norman Podhoretz is sinds 1960 redacteur van het Amerikaanse tijdschrift Commentary. Hij beschouwt het als een opdracht helder en duidelijk te schrijven. Daar is moed voor nodig, want wie een sterke positie inneemt, maakt vijanden. Wie dat niet wil of aankan, moet zijn mond houden en zeker niet laf in dubbelzinnigheden vluchten, vindt hij. Hij staat bekend als de dirigent van het neoconservatieve orkest een losjes georganiseerde groep van intellectuelen die, overwonnen door de werkelijkheid, vanuit een radicaallinkse positie in de loop van decennia naar het midden en naar rechts zijn opgeschoven. Podhoretz is een vooraanstaande propagandist van de neoconservatieve buitenlandse politiek, en hij hoopt dat president Bush niet werkeloos zal toezien nu een van de gevaarlijkste regimes ons bedreigt met de gevaarlijkste wapens ter wereld.

Meer informatie

Jaffe Vink

hoofdredacteur

Opinio


020 53 53 480
www.opinio.nu