Gemeente Enschede

Rampenoefening in Arke Stadion

Donderdag 7 juni heeft van 16.00-19.00 uur in het Arke Stadion een rampenoefening van de gemeente Enschede plaatsgevonden. Aan deze oefening hebben, naast een deel van de gemeentelijke organisatie, FC Twente, politie Twente, Ambulancedienst Oost en het Nederlandse Rode Kruis deelgenomen. Circa 100 medewerkers en vrijwilligers deden mee aan de oefening. Naast het ontruimen van een supportersvak en het supportershome De Vriendenkring stond het oefenen van de gemeentelijke rampenbestrijdingsprocessen opvang en verzorging, registratie van slachtoffers (CRIB) en voorlichting centraal.

De gemeente Enschede heeft in het kader van de rampenbestrijding diverse gemeentelijke draaiboeken getest. Ook is de samenwerking tussen de betrokken partijen onder de loep genomen. De gemeente is verplicht zich voor te bereiden op rampenbestrijding. De voorbereiding vindt plaats door betrokken medewerkers op te leiden en processen te beoefenen. FC Twente is verplicht zich voor te bereiden op het bestrijden van calamiteiten in en om het stadion.

Om zo realistisch mogelijk te kunnen oefenen zijn tot het laatste moment de details van de oefening geheim gehouden. De oefening is over het algemeen goed verlopen. Het publiek heeft van de oefening geen hinder ondervonden. De oefening speelde zich grotendeels op het terrein van FC Twente af.

De eerste evaluatie laat zien dat de oefening goed is verlopen en dat de beoefende processen naar behoren functioneren. Al zijn er wel leerpunten te benoemen, zoals het begeleiden van mensen van het registratiecentrum naar het opvangcentrum en de tijd die benodigd is voor het ontruimen van het invalidenplatform. De hectiek die speelt in een opvangcentrum kwam goed naar voren. Hier is door de opvangmedewerkers goed op ingespeeld. De komende weken evalueren de betrokken partijen de oefening. Dit gebeurt op basis van de ervaringen van de deelnemers, waarnemers en figuranten. Wanneer de bevindingen daar aanleiding toe geven, worden de gemeentelijke draaiboeken voor rampenbestijding geoptimaliseerd.

Inzet betrokken partijen
Tijdens de oefening is er gewerkt met een scenario waarin op cruciale delen van het hoofdwegennet in Enschede explosieven afgingen of dreigden te ontploffen. Als gevolg van deze dreiging konden de supporters na de ontruiming van vak 26 inclusief invalidenplatform en het supportershome niet naar huis. Medewerkers van de gemeente waren paraat voor de opvang van de slachtoffers en de registratie van de komende en gaande mensen. Zij kregen bij het begeleiden en geruststellen van de slachtoffers assistentie van vrijwilligers van het Rode Kruis.

150 figuranten in actie
Totaal hebben 150 figuranten aan de oefening meegedaan. Zij waren afkomstig van het ROC Twente, van de Saxion Hogescholen in Enschede en Deventer, van het Stedelijk Lyceum en het Nederlandse Rode Kruis. Ook de Enschedese Gehandicaptenraad was als waarnemer tijdens de oefening vertegenwoordigd.

8 juni 2007