Gemeente Nuth


Derikx opent staldeuren voor belangstellenden
LNV/VROM zoomt in op Helden en Venlo

nr. 22, 7 juni 2007
www.limburg.nl/plattelandinuitvoering

Derikx opent staldeuren voor belangstellenden

Donderdag 31 mei 2007 hield maatschap Derikx een open dag om haar nieuwe varkensstal te presenteren aan familie, collegaveehouders en belangstellenden. Derikx nam zelf initiatief om zijn bedrijf gedeeltelijk van de kernrandzone van Heide naar een Landbouwontwikkelingsgebied (LOG) te verhuizen. Op deze manier is de milieucirkel verkleind waardoor woningbouw in Heide mogelijk blijft. Voor de familie Derikx een kans om haar bedrijf verder te ontwikkelen op een nieuwe locatie. Wethouder Teunissen, die de stal officieel opende, sprak zijn waardering uit voor de vasthoudendheid van de ondernemer. Met medewerking van de gemeente en een aantal bedrijven zijn alle processen, de bouw en inrichting van de stal gereed gekomen. De stal zelf is voorzien van enkele nieuwe technieken zoals een warmtewisselaar en een rioolsysteem.
De belangstelling van collegaveehouders uit de regio bleek groot. Het gebiedsbureau Venray Meerlo-Wanssum en de gemeente Venray grepen de open dag aan zich gezamenlijk te presenteren als informatieloket voor landbouwinitiatieven. Zo presenteerde de gemeente haar kaartmateriaal van de recent afgeronde Quickscan in het kader van de Geurwet.

LNV/VROM zoomt in op Helden en Venlo

Met de nieuwe WILG en het daaraan gekoppelde Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) heeft het Rijk een flink deel van de verantwoordelijkheid voor het landelijk gebied overgedragen aan de provincies. Toch vinden de ministeries het belangrijk goed op de hoogte te blijven van de uitvoering in de gebieden.

De projectgroep Reconstructie bestaat uit medewerkers van de ministeries van LNV en VROM. De projectgroep bereidt antwoorden voor op Kamervragen en organiseert ministerbezoeken. Daarnaast heeft ze een belangrijke rol in het signaleren van knelgevallen in de praktijk, en analyseert in hoeverre het Rijk hier via wet- en regelgeving iets aan kan doen. In dat teken stond het bezoek van de projectgroep aan Helden en Venlo. In Helden werden de bezoekers bijgepraat over de praktische consequenties van de geurwetgeving en de afwaartse beweging van de intensieve veehouderij. Gastheren in Helden waren de gemeente en gebiedscommissievoorzitter Albert Kersten. In Venlo organiseerde de gemeente de excursie, die onder meer inzoomde op de Oostflank Venlo (ontwikkelingen rond Groote Heide, foto links) en de grensoverschrijdende samenwerking.