Jacques Monasch met 7 nieuwe veren in SP bolwerk Oss


08.06.2007 / 12:26 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Jacques monasch

Jacques monasch

Jacques Monasch, initiatiefnemer van het manifest 7 nieuwe veren, een pleidooi voor een nieuwe sociaal democratische koers voor de PvdA, is zondag te gast in het politiek café Zout in het SP-bolwerk Oss. De bijeenkomst in cultureel centrum De Groene Engel begint om 16.00 uur en is gratis toegankelijk. Zie ook www.politiekcafezout.nl.

Hieronder treft u een deel van het interview met Monasch in het Brabants Dagblad van heden.

Na de presentatie van zijn manifestatie kreeg Monasch diverse keren te horen dat hij zich beter kan aansluiten bij de SP. Dat is hij allerminst van plan, zegt hij. De sociaal-democratie is van de PvdA, ik wil het niet hebben over een samengaan met andere partijen. We moeten zorgen dat de mensen die naar de SP zijn overgelopen, terugkomen bij de PvdA.
Monasch zegt grote waardering te hebben voor de SP, maar ziet ook grote verschillen tussen zijn eigen manifest en het verkiezingsprogramma waarmee Jan Marijnissen vorig jaar zo goed scoorde.
Een belangrijk verschil vind ik bijvoorbeeld de lankmoedigheid die de SP laat zien bij de aanpak van uitkeringsgerechtigden. Op dat punt zijn het nog echt softies, vergelijkbaar met de PvdA van twintig jaar. Als je ziet hoe Ahmed Aboutaleb als wethouder de uitkeringsgerechtigden achter de broek zat, dat zou de SP niet aandurven. Terwijl je het móet doen, want anders hol je de verzorgingsstaat uit.
Een ander verschil ziet Monasch in het internationale beleid dat de SP voor ogen staat. Ik vind het bijvoorbeeld prima dat Nederland militairen uitzendt naar Afghanistan. Je moet daar iets doen, want het land is een schuil- en broedplaats voor terroristen. De SP denkt te weinig na over internationale verantwoordelijkheid.

In het manifest wordt gepleit dat Nederland na haar verantwoordelijkheid te hebben genomen en de termijn erop zit, zijn troepen weer terugtrekt. Dan is het de beurt aan een ander land om haar internationale verantwoordelijkheid voor haar rekening te nemen.

Meer informatie:
7 nieuwe veren
Jacques Monasch

06-12967238