KPMG


Energiesector verwacht golf van mega-overnames

08|06|07 - De internationale energiesector voorziet de komende jaren een verdere toename van grote fusies en overnames.

Een aantal middelgrote en grote bedrijven in de sector bereidt op dit moment transacties voor om zich te wapenen tegen de steeds feller wordende concurrentie op de nationale en internationale markt.

Dit blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG onder 40 vooraanstaande ondernemingen in de energiesector. Bijna 90% van de bedrijven verwacht de komende drie jaar een voortgaande consolidatie binnen de eigen landsgrenzen. Ruim 80% voorziet dat in dezelfde periode ook het aantal internationale fusies en overnames verder zal toenemen. Op dit moment geeft 60% aan actief op zoek te zijn naar een fusie- of overnamekandidaat.

Van de onderzochte bedrijven heeft bijna de helft in de afgelopen drie jaar een concurrent overgenomen. De ondernemingen geven aan vooral een vergroting van het marktaandeel voor ogen te hebben, gevolgd door het binnenhalen van nieuwe producten en diensten, het betreden van nieuwe geografische markten en het behalen van schaalvoordelen. De energiebedrijven zien China, India en Rusland als de belangrijkste markten voor toekomstige groei en beschouwen Australië in toenemende mate als belangrijke investeerder in andere landen.

"In Europa heeft consolidatie tot nu toe met name plaatsgevonden in de meest geliberaliseerde markten, zoals Groot-Brittannië, Nederland en de Nordics en in markten die een aanzienlijke groei doormaken, zoals Spanje", constateert Hans Bongartz van KPMG.

Bongartz: "De deregulering in de landen van Centraal- en Oost-Europa zorgt echter voor nieuwe potentiële acquisities. Onder druk van de aanstaande volledige liberalisering binnen de EU en de toenemende zorg om leveringszekerheid vormen echter ook energiebedrijven in andere landen binnen de EU belangrijke overnamekandidaten. De mogelijkheid om straks vrij te kunnen concurreren over nationale grenzen heen en het feit dat in Europa al veel nationale consolidatie heeft plaatsgevonden, gaan zorgen voor het ontstaan van een aantal energiegiganten.

Vooral in Europa wordt de drang naar fusies en overnames ingegeven door de behoefte aan schaalgrootte vanwege de benodigde omvangrijke investeringen in activa zoals energiecentrales, maar ook gasopslag en LNG-faciliteiten. Bedrijven maken zich zorgen om het feit dat in de toekomst mogelijk niet voldaan kan worden aan de sterke energievraag in groeiende economieën. De grotere afhankelijkheid van gas en mogelijkheid dat Rusland de gasprijzen voor Europese afnemers zal verhogen, zoals dit ook gebeurd is voor de landen die deel uitmaken van het GOS, is een andere reden voor de gewenste schaalvergroting."

De zorgen die veel bedrijven hebben over toekomstige energievoorziening en klimaatverandering gevoegd bij de stimulering door overheden om meer te investeren in duurzame energie, doet de belangstelling voor windenergie en andere bronnen duidelijk toenemen.

Bongartz: "Door de sterk groeiende belangstelling voor renewables, zoals zonne- en windenergie, wordt er wel gespeculeerd dat mogelijke kopers wellicht te veel betalen om hun groei in dit segment zeker te stellen. In een groeimarkt met een groot aantal kopers die zich veelal op dezelfde transacties richten is het gebruikelijk dat de koper een premie betaalt in ruil voor exclusiviteit tijdens het proces van bieden."

Hoewel consolidatie in de energiesector de komende jaren zal voortduren, zien de bedrijven ook obstakels bij fusies en overnames. Bongartz: "De helft van de onderzochte bedrijven beschouwen vooral de bemoeienis van de nationale overheid als een belemmering. Ook de grote verschillen tussen vraagprijs en bod blijken in de praktijk voor de nodige vertraging te zorgen. De overtuiging dat de consolidatie nog wel even zal voortduren, heeft de vraagprijzen sterk doen stijgen.

Uit het onderzoek blijkt dat in 35% van de gevallen waarin een acquisitie op de rol stond maar uiteindelijk geen doorgang vond, de verkoper te hoge verwachtingen bleek te hebben van de opbrengst. In 33% van de geplande transacties bleek de koper uiteindelijk niet overtuigd van de haalbaarheid van de gewenste synergie en in 30% van de gevallen vond de kopende partij de overname uiteindelijk te risicovol."

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2007 KPMG Holding N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.