Aanbesteden heeft zorgsector 80 miljoen gekost


08.06.2007 / 13:20 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Fhi

Fhi

Aanbesteden heeft zorgsector 80 miljoen gekost
De aanbestedingsprocedures die veel ziekenhuizen de afgelopen jaren in gang hebben gezet zijn zeer waarschijnlijk ten onrechte gevolgd en overbodig geweest. De jarenlange rechtsonzekerheid en onduidelijke regelgeving heeft de zorgsector ruim 80 miljoen euro gekost.

Tot die conclusie komt de medische industrie, verenigd in de brancheorganisatie FHI. Jarenlang bestond er onduidelijkheid over de vraag of de zorgsector al dan niet aanbestedingsplichtig was. Met een recente uitspraak van de Hoge Raad ziet het ernaar uit dat de aanbestedingsplicht definitief niet geldt voor de ziekenhuismarkt. Door het juridische vacuüm van de afgelopen jaren hebben veel ziekenhuizen het zekere voor het onzekere genomen en zijn gestart met aanbestedingsprocedures. Het verplicht aanbesteden leidde tot veel bureaucratie, onwerkbare situaties en afremming van innovatie. FHI hoopt dat de algemene ziekenhuizen als ook de academische ziekenhuizen nu afscheid nemen van de aanbestedingen. De branche vindt het belangrijk dat via goede samenwerking nu snel de overgang gemaakt kan worden naar efficiënte en werkbare in- en verkoopprocessen.

FHI vindt de uitspraak van de Hoge Raad positief nieuws. FHI heeft er bij de overheid jarenlang op aangedrongen duidelijkheid te geven over de aanbestedingsplicht in de zorg. De Ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben deze duidelijkheid helaas nooit gegeven. De zorgsector heeft hierdoor omvangrijke kosten gemaakt aan juridisch advies, administratieve inspanningen, opleidingen en het inhuren van externe consultancy bij aanbestedingen. FHI heeft becijferd dat de totale kostenpost ten minste 80 miljoen euro bedraagt.

De FHI branches Medische Technologie en Laboratorium Technologie vertegenwoordigen 350 aangesloten bedrijven. De brancheorganisaties behartigen de belangen van de aangesloten bedrijven zowel ten opzichte van marktpartijen, ziekenhuizen, instellingen in de gezondheidszorg, zorgverzekeraars als ten opzichte van overheid en politiek. FHI, federatie van technologiebranches, telt naast de branches Medische Technologie en Laboratorium Technologie nog twee branches: Industriële Elektronica en Industriële Automatisering. In totaal zijn 850 bedrijven aangesloten bij de federatie met een gezamenlijke omzet van 5,4 miljard euro per jaar.

Uitspraak 1 juni 2007 Nr. C06/022HR Hoge Raad der Nederlanden, Arrest in de zaak van: STICHTING AMPHIA tegen SORTRANS B.V.: De Hoge Raad besloot om een uitspraak van het gerechtshof van Den Bosch te vernietigen. Dit gerechtshof had in 2005 bepaald dat het Amphia Ziekenhuis in Breda onder de regels van het Europese aanbestedingsrecht valt. De Hoge Raad heeft de zaak voor verdere afhandeling doorverwezen naar het gerechtshof in Arnhem.