Artsen zonder Grenzen


Chauffeur gedood bij beschieting auto Artsen zonder Grenzen in Mogadishu

08/06/2007 13:06 -- Bij een schietincident afgelopen dinsdag in Mogadishu, Somalië, is een chauffeur van een huurauto van Artsen zonder Grenzen omgekomen. Een medewerker van de organisatie raakte gewond. Een andere medewerker raakte niet gewond. Hij verkeert wel in een shocktoestand.

De auto werd niet begeleid door een gewapende escorte. Op weg van het vliegveld kwam de auto een onaangekondigd gewapend konvooi tegen, dat snel naderde. Het konvooi nam zoveel plaats in beslag, dat de chauffeur onmogelijk een kleine botsing met één van de auto's uit het konvooi kon vermijden.

Terwijl het konvooi voorbij reed, werden de medewerkers van Artsen zonder Grenzen en hun chauffeur herhaaldelijk beschoten door veiligheidsmensen.

De chauffeur was op slag dood. De twee medewerkers van Artsen zonder Grenzen werden van nabij beschoten, maar overleefden het incident gelukkig. Eén van de medewerkers raakte gewond aan zijn been. Zijn verwondingen zijn inmiddels behandeld en zijn toestand is stabiel.

`De exacte omstandigheden van het incident blijven onduidelijk', zegt Marcel Langenbach, hoofd van het noodhulpteam van Artsen zonder Grenzen. "Wij vinden de reactie van de beveiliging van het konvooi op deze ongewapende burgers totaal onacceptabel. Het is duidelijk dat de reactie onmiddellijk, niet uitgelokt en zeer disproportioneel was."

In de afgelopen maanden is in de Somalische hoofdstad Mogadishu een groot aantal mensen gedood of gewond geraakt. In de stad hebben zware gevechten plaatsgevonden tussen de troepen van enerzijds de Somalische overgangsregering en Ethiopië en anderzijds strijders van diverse gewapende groepen.

`Dit tragische incident laat zien hoe onveilig het leven in Somalië is en hoe makkelijk inwoners van Mogadishu het slachtoffer kunnen worden van willekeurig geweld', zegt Langenbach. `We roepen alle partijen in Somalië op de veiligheid van de burgerbevolking te respecteren.'

Artsen zonder Grenzen in Somalië »