KNHS


Mariëtte Sanders teammanager met een missie
8 juni 2007
Mariette Sanders

DE STEEG (KNHS) - "Toen ik de vraag van de KNHS kreeg of ik de functie van teammanager op mij wilde nemen was ik verrast. Maar nadat George de Jong en Peter van Roosmalen mij hadden uitgelegd hoe men de functie ingevuld wenste te zien werd ik zeer enthousiast", vertelde Mariëtte Sanders-van Gansewinkel (41) op de door de KNHS belegde persconferentie op de donderdagavond van Outdoor Gelderland.

Op de persconferentie werd duidelijk dat de teammanager zich bezig zal gaan houden met het optimaliseren van de planning en het begeleiden van de combinaties. Dat gebeurt door het verbeteren van de communicatie met de ruiters en privé trainers, bijvoorbeeld tijdens de regelmatige stalbezoeken die gepland staan. Ook zal de teammanager een beroep kunnen doen op experts ter ondersteuning van de privé begeleiding. In de rol van teammanager zal er ook tijd dienen te worden ingeruimd voor de communicatie en relatie met organisatoren van wedstrijden, eigenaren van paarden en juryleden. Tijdens uitzendingen naar internationale wedstrijden en tijdens landenwedstrijden zal de teammanager optreden als chef dequipe.

George de Jong, directeur Topsport van de KNHS, vertelde dat in het overleg met alle betrokkenen na het aftreden van Sjef Janssen er bij de ruiters en trainers een eenduidige gedachte leeft en wel: Gaan voor goud in Hong Kong. "Om die topprestatie tijdens de Olympische Spelen te kunnen leveren is een goede afstemming tussen ruiters, privé trainers en de begeleiding vanuit de KNHS noodzakelijk. Daarbij hebben alle A-kaderleden te kennen gegeven graag een beroep te kunnen doen op Sjef Janssen, die als trainer door Mariëtte Sanders ingeschakeld kan worden als één van de experts waarmee de KNHS haar heeft omringd".

Bert van Wanrooij, KNHS bestuurslid Topsport, toonde zich ten zeerste ingenomen met deze ontwikkeling. "We hebben de taken van de bondscoach onder de loep genomen en denken dat de verdeling van taken tussen Sanders en Janssen een hele goede is". Peter van Roosmalen, voorzitter van de Topsport Commissie Dressuur (TCD) ziet dat er een minder kwetsbare situatie is ontstaan: Het gaat om de prestatie en niet om het gedoe er omheen. Ik ben overtuigd van de continuïteit van deze nieuwe aanpak.

Sjef Janssen vertelde niet onlangs zijn functie te hebben neergelegd om op deze wijze terug te willen komen. "Ik was best blij verrast dat het gehele A-kader en de KNHS een beroep op mijn inzet en kennis wil blijven doen. Het is jammer van de omweg, maar misschien was het nodig. Janssen zal ook de voordracht doen aan de Topsportcommissie over de samenstelling van het team voor het EK in 2007 en de Olympische Spelen. "De topsportcommissie beoordeelt die voordracht. Maar het is duidelijk dat de stem van Janssen zwaar weegt", aldus De Jong.

Op de vraag hoe Mariëtte Sanders denkt de ruiters te kunnen motiveren om niet tevreden te zijn met 70% maar te blijven streven naar verbetering antwoordde zij: "Ik wil eerst in overleg gaan met de ruiters en de mij omringende experts. We zullen samen een duidelijke planning maken en elkaar stimuleren. We gaan er voor om goede voorwaarden te scheppen, de teams rond de ruiters te optimaliseren en iedereen ervan te overtuigen dat het nog steeds beter moet. In dit proces staan de ruiter en zijn privé begeleiding centraal. Op die manier moeten we komen tot een topsportklimaat waarin topprestaties gerealiseerd kunnen worden.
Ook werd op de persconferentie bekend gemaakt dat Emile Welling (Blaricum) de taak van team veterinair op zich gaat nemen. Welling begeleidt reeds het eventing team en is lid van de veterinaire commissie van de FEI.

Auteur: Jacob Melissen