GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks eist harde aanpak lidstaten na nieuwe bewijzen illegale CIA-kampen in Europa

Brussel, 8 juni 2007 - Vandaag presenteert de Zwitserse parlementariër Dick Marty een onderzoek namens de Raad van Europa waaruit blijkt dat in Polen en Roemenië geheime detentiecentra voor terreurverdachten bestonden. De kampen werden gerund door de Amerikaanse geheime dienst CIA. Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg liggen de conclusies van het rapport in lijn met eerdere bevindingen en worden de vermoedens van schendingen van mensenrechten in Europa helaas bevestigd door getuigenverklaringen. Ze pleit voor een harde aanpak van EU-lidstaten, die hier aan mee hebben gewerkt.

"Het is huiveringwekkend dat de Europese regeringen de Amerikanen geen strobreed in de weg hebben gelegd. Maar het schandalige gedrag van de eigen bondgenoot wordt door de vingers gezien of zelfs gesteund. Het kan toch niet zo zijn dat de EU niks doet met zoveel bewijsmateriaal dat sinds 2006 is verzameld. Europa kan wel roepen dat het detentiecentrum Guantanamo gesloten moet worden, maar als je zelf ook schuldig bent dan sorteert dat weinig effect ", aldus Buitenweg.

Volgens Buitenweg omvat het bewijsmateriaal veel getuigenverklaringen en vluchtgegevens bevatten. Ze waarschuwt dat Europa niet weer de resultaten moet negeren. Volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens zijn lidstaten juridisch verplicht om de zaak te onderzoeken als er sprake is van mensenrechtenschendingen of bij een vermoeden daarvan.

Buitenweg: 'Laten we dus nu niet blijven steggelen of het bewijs nu 100% geleverd is of slechts 95%. Bij zoveel bewijs in een drugszaak zou allang een grondig onderzoek zijn gestart. Het is de hoogste tijd om direct stappen te ondernemen. Bij de eerstvolgende Eurotop moeten de regeringsleiders de zaak bespreken. Lidstaten moeten schoon schip maken. En Europa moet laten zien dat mensenrechtenschendingen niet getolereerd worden. Vergaande stappen lijken mij niet uitgesloten, zoals een procedure waarin lidstaten tijdelijk hun stemrecht wordt ontnomen.

GroenLinks verwacht van de Nederlandse regering dat ze het onderwerp aanmeldt voor de agenda van de volgende Eurotop en zal volgende week in de Tweede Kamer hierover vragen stellen.


---------------------------------

Anita de Horde

Persvoorlichter

GroenLinks in het Europees Parlement

Bureau 8G 305

Wiertzstraat
B- 1047 Brussel

Tel: 0032 - 228 414 71

Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu

www.groenlinks.nl/europa