Voedingcentrum


Goede vis: Hollandse Nieuwe

8 juni 2007

Het haringseizoen is deze week officieel begonnen. Met een nieuwe haring komt u op een smakelijke manier aan meer goede visvetzuren. Bovendien is het prettig om te weten dat het met de haringstand redelijk gaat. Het Voedingscentrum zet interessante feiten over de vangst van haring en een aantal lekkere recepten op een rij.

Haringfeiten


* Haringseizoen. Nieuwe haring kan meestal vanaf half mei tot half juli gevangen worden. Dit is zogenaamde maatjesharing. Daarna begint het voortplantingsproces van de vissen. De haring die dan nog wordt gevangen, is bestemd voor andere haringproducten, zoals zure haring.

* Diepvries. Veel vis wordt al op zee ingevroren, op zogenaamde vriestrawlers. Bij Hollandse Nieuwe mag dit niet. De maatjesharing wordt vers verwerkt en aan land gebracht. Daarna kan het natuurlijk wel ingevroren worden. De zoute haring die u voor vlaggetjesdag koopt, komt zeker uit de diepvries. Dit invriezen zorgt niet voor veel smaakverlies.

* Hoeveel haring is er? Er zijn regels voor het aantal haringen dat vissers mogen vangen. Volgens onderzoekers zouden die nog wel wat strikter mogen. Het aantal jonge haringen dat ieder jaar geboren wordt, is niet genoeg om de stand op peil te houden.
* Hollandse Nieuwe. Er zijn maar twee Nederlandse schepen die op haring vissen. Vlakbij onze kust is namelijk weinig haring te vangen. De twee Nederlandse schepen zijn vriestrawlers. Speciaal voor het haringseizoen worden deze omgebouwd om de vis vers te verwerken.

* Scandinavische Nieuwe. De meeste Hollandse Nieuwe is dus niet echt âHollandsâ, maar komt van Noorse, Deense en soms Zweedse schippers. Die hoeven minder ver te varen om maatjesharing te vangen.

* MSC-haring? De âNederlandseâ Hollandse Nieuwe heeft het MSC-keurmerk. Dit is een keurmerk voor duurzaam gevangen vis. Er zijn dus maar twee schepen zijn die deze haring vangen. Dus is de kans groot dat de haring die u koopt dit keurmerk niet heeft. Bij meer vraag zullen meer vissers proberen aan de voorwaarden voor dit keurmerk te voldoen.

* Haringvangst. Bij de haringvangst gaan de netten niet over de zeebodem, zoals bij de vangst van bijvoorbeeld kabeljauw of schol. Ook raken er nauwelijks andere vissen en dieren in de netten verstrikt. Ook daarom is haring een prima keuze volgens de viswijzer van Stichting de Noordzee en het Wereld Natuur Fonds.
* Veel gezonde visvetzuren. In een nieuwe haring zit ruim 1 gram van de goede visvetzuren. Dit voordeel weegt op tegen het hoge aantal kilocalorieën: 130. Het is slim om twee keer in de week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis, zoals haring.

Haringrecepten

* Hollandse nieuwe met aardappelsalade

* Haring met mierikswortelsaus

* Rijnlandse haringsalade