Oud-minister de Geus ontvangt Constant van Gestel-prijs 2007


08.06.2007 / 15:16 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: De branchevereniging

De branchevereniging


Den Haag, 8 juni 2007 - De Constant van Gestelprijs 2007 is vanmiddag uitgereikt aan oud-minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De Geus, die aangaf zeer vereerd te zijn met de toekenning van de prijs, ontvangt de prijs vanwege zijn onmiskenbare en belangrijke positieve bijdrage aan het bevorderen van ondernemerschap en kwaliteit in de sector kinderopvang.

Kwaliteit kinderopvang gebaat bij marktwerking
Het juryrapport wijst op de cruciale rol van De Geus bij de hervorming van de kinderopvangsector van een primair aanbodgestuurde sector naar een markgerichte en vraaggestuurde sector. Onder verantwoordelijkheid van De Geus is kinderopvang toegankelijker en betaalbaarder dan ooit geworden. Volgens de jury heeft De Geus als geen ander ingezien dat marktwerking betere garanties biedt voor kwaliteitsstimulering en efficiencyverbetering dan strikte overheidsregulering.

Bij het in ontvangst nemen van de Constant van Gestel-prijs, stelde De Geus dat de vraagsturing die bij de Wet kinderopvang is ingevoerd van groot belang is. 'Vraagsturing legt de verantwoordelijkheden daar waar ze horen, namelijk in de relatie tussen ouder en aanbieder van kinderopvang. De Wet kinderopvang biedt een evenwichtige balans tussen enerzijds het maatschappelijk belang van kinderopvang en anderzijds marktwerking. Ik ben blij een bijdrage aan de totstandkoming van deze wet te hebben mogen leveren', aldus De Geus.

De Geus ontving de door de Branchevereniging ondernemers in de kinderopvang ingestelde prijs uit handen van Niek Jan van Kesteren, algemeen directeur van VNO-NCW. Van Kesteren memoreerde bij de uitreiking dat kinderopvang een belangrijke factor is bij het verhogen van de participatiegraad. Volgens Van Kesteren betekent dat de kwaliteit van de geboden kinderopvang goed moet zijn. Marktwerking biedt daarvoor volgens hem - in combinatie met de bewezen zelfregulering in de sector via kwaliteitsconvenanten - de beste garanties. 'Overheidsregulering van de kinderopvang leidt slechts tot eenheidsworst. Ik geloof niet dat kinderen, ouders én de arbeidsmarkt daarbij gebaat zijn,' aldus Van Kesteren.

Ontwikkeling kind niet gebaat bij verplichte VVE
Tijdens de uitreikingceremonie greep Ineke Giezeman, voorzitter van de Branchevereniging ondernemers in de kinderopvang, de plannen van het nieuwe kabinet voor harmonisatie van kinderopvang en peuterspeelzalen aan voor een waarschuwing met betrekking tot mogelijke verplichte programma's voor vroege en voorschoolse educatie (VVE) voor alle kinderen. 'Een gegeneraliseerd educatief aanbod staat haaks op de met de Wet kinderopvang ingevoerde vraagsturing en ontneemt bovendien ontwikkelingsvrijheid bij kinderen zonder achterstand', zo stelde de voorzitter.
Zij wees er daarbij op dat een pedagogische verantwoorde ontwikkelingsstimulering sinds jaar en dag integraal onderdeel is van de kinderopvang.

De Klimboom uit Breukelen officieel verwelkomd als 200e lid van de Branchevereniging Voorafgaand aan de prijsuitreiking werd kinderopvangorganisatie De Klimboom uit Breukelen officieel verwelkomd als 200e lid van de Branchevereniging. De kinderopvangorganisatie uit Breukelen biedt per dag aan meer dan 1200 kinderen opvang één van de vestigingen of bij gastouders van De Klimboom. Daarnaast verzorgt De Klimboom het overblijven van kinderen op 13 basisscholen en biedt zij op - in samenwerking met Coach4Kids - op zaterdag een zang-, dans- en theaterschool.

De Branchevereniging ondernemers in de kinderopvang is een sterk groeiende organisatie en vertegenwoordigt inmiddels meer dan 30% van de georganiseerde kinderopvang.


- De Constant van Gestelprijs is ingesteld door de Branchevereniging ondernemers in de kinderopvang ter nagedachtenis aan haar in 2005 overleden voorzitter. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan die persoon of organisatie die een aantoonbare positieve bijdrage levert of heeft geleverd aan het bevorderen van ondernemerschap in de kinderopvang. De prijs bestaat, naast een oorkonde, uit een 40 centimeter groot bronzen beeld met de titel 'Groepsleidster met kind'. Het beeld is gemaakt door kunstenaar Koos Snijder (1945). In 2006 werd de eerste Constant van Gestel-prijs uitgereikt aan Jacques Teuwen, voorzitter van Vakbond De Unie.


-- De 207 leden van de Branchevereniging ondernemers in de kinderopvang verzorgen voor circa 85.000 kinderen (meer dan 45.000 kindplaatsen) verschillende vormen van kinderopvang; dagelijkse opvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar, kortstondige opvang van kinderen van 2 tot 4 jaar en Buiten Schoolse Opvang (BSO) voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Daarmee bieden zij meer dan 30% van de georganiseerde kinderopvang aan. Bij de leden werken meer dan 10.000 personen.


Noot voor de redactie (