Politie Groningen

Vrijdag 8 juni 2007

Provincie Groningen, 08-06-2007

Groningen: politie onderzoekt beroving

De politie stelt een onderzoek in naar een beroving van een 22-jarige vrouw uit Groningen. Het incident vond in de nacht van donderdag op vrijdag omstreeks 01.15 uur plaats op de kruising van de Jupiterstraat met de Neptunusstraat. Ze fietste vanaf de Noorderstationsstraat de Eikenlaan op toen ze werd ingehaald door twee onbekende jongens op een fiets. Tijdens deze inhaalmanoeuvre wendden de jongens hun gezicht af. De vrouw slaat op een gegeven moment rechtsaf de Zonnelaan in richting de Jupiterstraat. Bij de kruising wordt ze door dezelfde jongens afgesneden. Een van de twee eist haar tas en grijpt haar tas vanaf het stuur. Hierbij krijgt ze ook nog een vuistslag in haar gezicht. Ze valt van haar fiets en de twee onbekende jongens vluchten in de richting van de Plutolaan. De politie startte direct een onderzoek in de omgeving, maar dat leverde geen verdachten op. Het onderzoek wordt voortgezet en de politie zoekt getuigen. De onbekende jongens of mannen zijn tussen de 1.75 en 1.80 meter lang. Ze droegen donkere kleding en hadden een capuchon strak over het hoofd. Of ze op een fiets of op twee fietsen fietsten, is niet bekend. Mensen die iets kunnen zeggen over het incident of over de identiteit van de verdachten worden verzocht contact op te nemen met Regiopolitie Groningen, via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Delfzijl: Politie doorzoekt woningen

De politie heeft donderdagmorgen in drie woningen en een schuur aan de Zeis in Delfzijl onderzoek gedaan naar verdovende middelen. Naar aanleiding van het onderzoek heeft de politie ook een woning bezocht aan de Stationsweg in Hoogezand. Bij de zoekingen in Delfzijl en Hoogezand zijn enkele gebruikershoeveelheden verdovende middelen gevonden. Ook zijn enkele wapens in beslag genomen.

De politie heeft drie personen aangehouden. Het gaat om twee mannen uit Delfzijl (25 en 27 jaar) en een inwoner van Hoogezand (23 jaar). Zij worden verdacht van het bezit en de handel in verdovende middelen. De 27-jarige Delfzijlster wordt daarnaast verdacht van wapenbezit. Alle drie personen zijn gehoord en ingesloten.

De actie van de politie vloeit voort uit diverse overlastmeldingen van omwonenden en een eigen onderzoek naar drugs. Aan de Zeis in Delfzijl waren al enige tijd signalen van onveiligheid. De politie zal de komende tijd extra toezicht houden op de Zeis en de directe omgeving.

Toornwerd: diefstal dieselolie

Bij de politie hebben twee bewoners van Toornwerd aangifte gedaan van diefstal van dieselolie. Een nog onbekende dader heeft aan de Onderdendamsterweg dieselolie uit tractoren weggenomen. Vorige maand was dieselolie gestolen uit een tractor aan het Tuinbouwpad in Usquert. De politie vraagt mensen alert te zijn op verdachte omstandigheden rondom tractoren.

Veendam: 6000 hennepstekjes aangetroffen

De politie heeft woensdag in een pand achter een woning aan de Kibbelgaarn in Veendam een hennepkwekerij ontmanteld. In het pand werden zon 6000 hennepstekjes aangetroffen. De stekjes en de gebruikelijke kweekapparatuur zoals lampen, filters en ventilatoren zijn in beslag genomen en in overleg met de officier van justitie vernietigd. De 60-jarige bewoner is aangehouden. Het energiebedrijf stelde vast dat de elektriciteit langs de meter werd afgetapt. Vanwege gevaar voor kortsluiting is de volledige stroomvoorziening afgesloten.

Grootegast: scooterrijder gewond

Een 24-jarige bestuurder van een scooter uit Tolbert is donderdagmiddag op de Tweemat in Grootegast gewond geraakt. De man reed in eerste instantie achter een vrachtwagen. De vrachtwagen sloeg linksaf, waarna de scooterrijder aan de rechterzijde passeerde. De man zwaaide naar de vrachtwagenchauffeur en raakte daardoor op de verkeerde weghelft. Een tegemoetkomende automobilist kon de man niet meer ontwijken. De man is door het ambulancepersoneel onderzocht en kon met een hersenschudding en enkele schaafwonden naar huis. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Lauwersoog: fietser gewond

Een 75-jarige fietser uit Groningen is donderdagmiddag gewond geraakt. De man wilde vanaf het fietspad de N361 lopend oversteken. Daarbij zag hij een tegemoetkomende auto over het hoofd. De 55-jarige automobilist uit Annen heeft nog geclaxonneerd en hevig geremd, maar een aanrijding kon niet worden voorkomen. De man is met in elk geval been- en hoofdletsel overgebracht naar het ziekenhuis. De weg is enige tijd gedeeltelijk afgesloten geweest voor onderzoek.

Scheemda: rijbewijs alcomobilist ingevorderd

De politie heeft donderdagnacht het rijbewijs ingevorderd van een 34-jarige automobilist uit Winschoten. De man reed over het Vredenhovenplein in Scheemda. Bij controle bleek hij onder invloed van 2 promille alcohol. Hierop moest hij zijn rijbewijs inleveren. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: fietsster gewond door aanrijding

Een 19-jarige fietsster uit Groningen is donderdagmiddag op de kruising van de Taco Mesdagstraat en de Aweg gewond geraakt. Een 59-jarige automobiliste uit Onderdendam wilde vanaf de Taco Mesdagstraat rechtsaf de Aweg op rijden. Hierbij zag zij de fietsster, die rechts van haar reed en rechtdoor ging, over het hoofd. Gevolg was dat de fietsster met haar wiel en voet onder de auto van de vrouw terecht kwam. Ze is door ambulancepersoneel behandeld. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Groningen: winkeldieven betrapt

De politie heeft donderdagmiddag twee winkeldieven uit Oude Pekela aangehouden. Een agent zag dat de man en vrouw (beiden 23 jaar) kleding van de ene in de andere tas stopten. Hierbij hield de man de omgeving goed in de gaten. Dit was voor de agent aanleiding om ze te volgen. Ze gingen meerdere winkels op het Akerkhof en de Brugstraat naar binnen. Ze kwamen weer naar buiten zonder iets te hebben afgerekend. De man haalde vervolgens een kledingstuk onder zijn eigen kleding vandaan en stopte het in een tas. De agent kreeg versterking van een collega en controleerde het tweetal in het Soephuisstraatje. De man ging er als een speer vandoor. Een van de agenten zette de achtervolging in. Het werd een vrij lange achtervolging door de binnenstad, waarbij de verdachte meerdere reclameborden en stoelen omver gooide om het voor de agent moeilijker te maken. Zo moeilijk werd het hem niet gemaakt, want de verdachte werd met behulp van pepperspray in De Laan toch in de kraag gevat. De verdachten bleken twee spijkerbroeken en drie overhemden te hebben weggenomen, ter waarde van 650 euro. De verdachten werden ingesloten voor onderzoek.

Groningen: vrouw gewond na kop-staartaanrijding

Een 31-jarige automobiliste uit Groningen is donderdagmiddag op de kruising van de Siersteenlaan met het Roege Bos gewond geraakt. Een 57-jarige automobilist uit Warffum stopte ter hoogte van de bushalte. De vrouw uit Groningen reed er achter en remde op tijd. Een 64-jarige man uit Groningen die als laatste aansloot, zag dit te laat en botste er bovenop, waardoor allen bovenop elkaar botsten. De vrouw klaagde over pijn in haar nek en duizeligheid en is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Groningen: alcohol in het verkeer

De politie heeft donderdagavond op verschillende locaties een alcoholcontrole gehouden. In totaal moesten 670 automobilisten een blaasproef doen. Tien personen bleken onder invloed te rijden. Van twee personen werd het rijbewijs ingevorderd. Zo viel op de Paterswoldseweg een 22-jarige Stadjer door de mand. Hij bleek ruim
1,45 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. Op de Rijksweg werd een 27-jarige man uit Ten Boer betrapt op rijden onder invloed. Hij had ruim 1,25 promille alcohol in zijn bloed. Hij kreeg een rijverbod van vijf uren en tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. Op de Peizerweg werd een 31-jarige Stadjer betrapt. Agenten gaven hem op de Eendrachtskade een stopteken, maar daaraan gaf hij geen gehoor. Agenten gingen er achteraan en de verdachte parkeerde zijn auto in aan de Peizerweg. Dit ging niet geheel vlekkeloos, omdat hij tegen een andere auto reed. Hierdoor ontstond schade aan de geparkeerde auto. Hij rook naar alcohol en hij bleek onder invloed te rijden. Bij zijn aanhouding stribbelde hij tegen, waardoor hij geboeid werd overgebracht naar het bureau. Daar bleek dat hij ruim 1,65 promille alcohol in zijn bloed had. De beginnend bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. Op de Rijksweg werd een 61-jarige man uit Slochteren aangehouden voor rijden invloed. Tijdens een controle viel hij door de mand. Hij bleek ruim
1,05 promille alcohol in zijn bloed te hebben. De politie maakt proces-verbaal op. Op het Damsterdiep viel een 32-jarige Stadjer door de man. Hij bleek 1,10 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Hij kreeg een rijverbod en een proces-verbaal.

Groningen: verkeerscontrole

De politie heeft donderdagmorgen op de Bornholmstraat een verkeerscontrole gehouden. Er werd met name gelet op automobilisten met aanhangwagens. Er werden twaalf bekeuringen uitgeschreven: ondeugdelijke losbreekreminrichting (3x), niet dragen gordel (2x), rijden met handelskenteken zonder papieren (1x), ondeugdelijke hulpkoppeling (2x), losse lading (2x), kapot remlicht aanhangwagen (1x), kapot achterlicht aanhangwagen (1x).

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft donderdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Groningen, Groningerweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1003, aantal overtredingen: 73, hoogst gemeten snelheid: 69 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Kielerbocht: aantal geregistreerde voertuigen: 761, aantal overtredingen: 42, hoogst gemeten snelheid: 72 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.