FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: rode kaart voor Mars wegens schenden vakbondsvrijheid

Vrijdag 8 juni deelt FNV Bondgenoten een rode kaart uit aan het management van Mars in Veghel. Mars schendt de vakbondsvrijheid van zijn werknemers. Het bedrijf probeert al veertig jaar de bond buiten de deur te houden en intimideert vakbondsleden. Eén kaderlid is zelfs geschorst. Intimidatie van werknemers omdat zij lid zijn van de vakbond is in strijd met Europese wetgeving.

Het uitdelen van de rode kaart is de start van een actietraject. FNV Bondgenoten eist een verbetering van de arbeidsvoorwaarden en wil dat de wettelijke vakbondsvrijheid van zijn leden wordt gerespecteerd. Bovendien moet de schorsing van een kaderlid wordt teruggedraaid.

Het is voor het eerst in de historie van het bedrijf dat de werknemers in actie komen. "De mensen zijn het spuugzat om geïntimideerd en gekoeioneerd te worden", zegt Luuk Brug, bestuurder FNV Bondgenoten. De rode kaart die het management vrijdag krijgt, is dan ook meer dan verdiend, vindt Brug: "Hoe een aantal managers, met name de plantmanager, met werknemers omgaat, is onacceptabel".

Om de werkomstandigheden bij Mars te herstellen en te verbeteren eisen de werknemers tevens dat de aanpassing van de vijfploegendienst wordt teruggedraaid. Ook willen zij dat de medezeggenschap wordt aangepast. Brug: "De werkvloer moet een doorslaggevende stem krijgen bij zaken die over hen gaan."

Dat de werknemers van Mars het gedrag van de werkgever zat zijn, is terug te zien in de forse ledengroei van FNV Bondgenoten binnen het bedrijf. Het ledenaantal is in korte tijd verdubbeld. Mars heeft 1200 werknemers en is de grootste snoepfabrikant van Nederland.
---