Politie Flevoland

Speciale politieacties in Almere en Zeewolde

Korps werkt met ketenpartners aan veiligheid

Almere/Zeewolde, 08-06-2007 * Politie Flevoland heeft donderdag extra blauw ingezet in Almere in Zeewolde voor een aantal preventieve en respressieve acties.

Agenten hebben samen met medewerkers van Connexxion controles gehouden in de bussen in Almere en Zeewolde. Daarnaast was er een kennismaking met winkeliers in het centrum en bedrijventerreinen in Zeewolde en in het Stadshart van Almere. Verder is de politie bezig geweest met acties op het gebied van veiligheid op scholen, in het verkeer en in het stadshart van Almere.

Agressie

In overleg met Connexxion heeft de politie in Almere en Zeewolde besloten om aandacht te besteden aan de toenemende agressie in het openbaar vervoer. Een groep agenten in burger en in uniform hebben donderdag controleurs begeleid van de busmaatschappij. Daarbij werd gelet op het reizen zonder geldig plaatsbewijs en de houding en het gedrag van de buspassagiers.

In totaal zijn 52 bussen gecontroleerd. Daarbij zijn 16 passagiers aangehouden, omdat ze zonder een geldig plaatsbewijs reisden en geen identiteitsbewijs bij zich hadden. Zes passagiers hebben ter plaatse de boete betaald voor het reizen zonder geldig plaatsbewijs en zes passagiers hebben een waarschuwing gekregen.

Connexxion en Politie Flevoland kijken terug op een geslaagde actie en geven aan dat ze in de toekomst nogmaals op zo'n manier willen samenwerken.

Veiligheid in en rondom scholen

In Zeewolde zijn agenten met leerplichtambtenaren op bezoek geweest bij de Levant School voor een kluisjescontrole. Deze controle vloeide voort uit het schoolveiligheidsconvenant dat de politie, samen met scholen in Almere en Zeewolde en ketenpartners in november 2006 ondertekende. In totaal zijn 500 kluisjes gecontroleerd. Er zijn geen strafbare feiten aangetroffen.

Daarnaast hebben de jeugdagent en een medewerker van de gemeente de verkeerssituatie bekeken bij de scholen. Er zijn signalen dat de verkeerssituatie tijdens het brengen en halen van kinderen onveilig is. De gemeente en politie hebben samen gekeken naar de mogelijkheden om de situatie te verbeteren.

Contact

Ondernemers en winkeliers zijn een belangrijke bron van informatie voor de politie. Daarnaast is het voor de ondernemers en winkeliers van belang dat zij weten wie hun aanspreekpunt is bij de politie. Agenten zijn in Zeewolde met de brandweer op bezoek geweest bij de winkeliers in het centrum en de ondernemers op het bedrijventerrein.

In Almere hebben agenten een bezoek aan winkeliers in het Stadshart. Het doel daarvan was het contact uit te breiden en aandachtspunten op het gebied van veiligheid te inventariseren. De ondernemers en winkeliers reageerden positief op het bezoek van de agenten.

Winkeliers bij het centraal station en het winkelend publiek hebben aangegeven dat ze overlast ervaren bij het station. De overlast bestaat met name uit groepen die op die plek drugs of alcohol gebruiken. De politie is donderdag opnieuw begonnen met extra surveillance in en rondom het station.

Verkeer

Agenten hebben in Almere Haven bij 't Oor een verkeerscontrole gehouden. Daarbij werden aanhangwagens en personenauto's gecontroleerd op de staat van onderhoud en technische eisen. In totaal zijn 70 auto's, 4 brommers en 7 vrachtwagens gecontroleerd. De politie heeft 69 procesverbalen uitgeschreven.

Politie Flevoland kijkt terug op een succesvolle dag. Districtschef Hans Lesscher benadrukt echter dat deze dag geen uitzondering is op het dagelijkse politiewerk. "We treden elke dag naar buiten en we doen de dingen die de burger van ons verwacht. Door het organiseren van deze actiedag willen wij dat extra benadrukken. Dat doen we niet alleen, maar met onze ketenpartners."

"We geven hiermee aan dat het belangrijk is om de krachten te bundelen op een aantal veiligheidsthema's. Door een goede samenwerking kunnen we een positieve bijdrage leveren aan de veiligheid in Flevoland."


---

Er zijn foto's beschikbaar, die rechtenvrij gebruikt kunnen worden. Mail dan naar communicatie@flevoland.politie.nl