Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht
CNV Papier en karton (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 8 juni 2007

------

CNV Papier en karton haalt ultimatum-eisen nagenoeg allemaal binnen

Staking bij Favini Meerssen van de baan

De staking bij papiermaker Favini in het Limburgse Meerssen is van de baan. De cao-onderhandelingsdelegatie van CNV Papier en karton is vrijdagmiddag omstreeks 16.00 uur akkoord gegaan met het laatste werkgeversbod: 3 procent loonsverhoging ineens, een cao voor 12 maanden - per 1 april jongstleden - en een collectieve WGA-hiaatverzekering. Onderhandelaar Jean-Marie Severijns is content over het effect van de stakingsdreiging. "Daardoor is de werkgever gezwicht. Aan de onderhandelingstafel wilde hij er niets van weten." De staking was anders maandagochtend begonnen. Dinsdag worden de leden geraadpleegd over het jongste bod.

De CNV-bond wilde per se een eenjarige cao en een loonsverhoging van 3 procent per 1 april. Severijns: "Ook wij weten best dat Favini financieel niet al te veel vlees op de botten heeft. Maar de medewerkers hebben in het verleden al afgezien van loonsverbeteringen. Nu waren ze toch echt aan de beurt om mee te profiteren van de verbeterde economische vooruitzichten. Die immers ook voor Favini gelden." Om die reden is ook een resultaatafhankelijke beloning afgesproken. De exacte omvang daarvan wordt tussen ondernemingsraad en directie bepaald.

De bond had ook geëist dat de werkgever een WGA-hiaatsverzekering afsluit voor zijn medewerkers, op basis van inkomensbehoud. Daarmee heeft de werkgever ingestemd. Er komt nu een collectieve verzekering waarvan de premie voor rekening van werknemers is.