Inspectie Verkeer en Waterstaat


8 juni 2007: Binnenkort nieuwe controles containerschepen op Schelde-Rijnkanaal

Containerschepen op het Schelde-Rijnkanaal worden binnenkort opnieuw gericht gecontroleerd. De Inspectie Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat, de Dienst Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD), de Zeehavenpolitie Rotterdam, de Douane Rotterdam en de Inspectie van VROM gaan gezamenlijk de controle-actie organiseren.

Tijdens de actie wordt vooral gecontroleerd op de aanwezigheid van de voorgeschreven ladinginformatie bij het vervoer van gevaarlijke stoffen en afvalstoffen. Daarnaast wordt gecontroleerd of de schippers de verplichte meldingen aan het zogenoemde Informatie en Volg Systeem (IVS) hebben gedaan. Schepen met gevaarlijke stoffen zijn bijvoorbeeld verplicht te melden welke lading aan boord is en hoeveel mensen aanwezig zijn. Om het oponthoud voor de schepen zo kort mogelijk te houden worden de controles op een nieuwe manier uitgevoerd. Hierdoor zal een controle in principe niet langer dan een uur duren.

In juni 2006 hielden de overheidsdiensten voor de eerste keer een soortgelijke actie. Toen bleek dat 52 procent van de gecontroleerde schepen niet aan de regelgeving voldeed en dat 60 procent niet of onjuiste meldingen aan het IVS had gedaan. De aanstaande actie is een tweede meting om te kijken of het naleefgedrag bij het containervervoer is verbeterd.

8-6-2007 Inspectie Verkeer en Waterstaat. Privacy statement