Hulpverleningsdienst Groningen


woning Ter Apel in de as

Uitslaande brand legt deel woning Ter Apel in de as
Gepubliceerd: 08 juni 2007, 14:23
Aan de Hoofdkade in Ter Apel heeft vrijdagmiddag een felle brand gewoed. De blusgroep Ter Apel en de collega's uit Stadskanaal hadden hun handen vol aan het bestrijden van de brand, die een uitgebouwde bedrijfsruimte achter de woning volledig in de as legde.

Even na 12.30 uur kwamen meerdere meldingen binnen via 112 dat het dak van een woning aan de Hoofdkade in brand stond. Na de alarmering was de blusgroep van Ter Apel binnen tien minuten ter plaatse en gaf direct het nader bericht 'middelbrand'. Daarop werd nog een extra eenheid van brandweer Stadskanaal gealarmeerd. Ook de hoogwerker uit Stadskanaal kwam ter plaatse voor assistentie.

De eigenaar van het pand wist te vertellen dat in het, voornamelijk houten, bedrijfsgedeelte achter de woning 5 gasflessen aanwezig waren. De inzet van de brandweer was erop gericht om die door middel van koeling eerst veilig te stellen. Tegelijkertijd werd ingezet op het voorkomen van uitbreiding naar het voorste deel van de woning en naar de (2-onder-1-kap) woning van de buren. Als snel werd duidelijk dat de houten uitbouw niet gered kon worden. Na enige tijd stortte het dak daarvan in. De woning zelf raakte zwaar beschadigd door roet- en bluswater maar kon door middel van een binnenaanval met hogedruk wel behouden worden. De bevelvoerder van Ter Apel gaf na een klein uur blussen het sein 'brand meester'. Het huis van de buren liep aanzienlijke rookschade op. Ook waren door de hitte van de brand enkel ruiten gesprongen.

De brandweer zette in totaal 3 tankautospuiten en een hoogwerker in bij de bestrijding van de brand.
Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De oorzaak van de brand wordt nog nader onderzocht.