Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
9 juni 2007

Kabinet: vereenvoudigde toelatingsprocedure wetenschappers

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Albayrak van Justitie en minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met een specifieke procedure voor de toelating van wetenschappelijk onderzoekers uit derde landen. Het gaat hierbij om wetenschappers met een passend hoger onderwijsdiploma dat toegang geeft tot doctoraatsprogramma's en die door een onderzoeksinstelling zijn geselecteerd om een onderzoeksproject uit te voeren. Deze procedure past binnen de afspraken uit het coalitieakkoord voor herijking van het regulier vreemdelingenbeleid conform de kabinetsnotitie Naar een modern migratiebeleid.

Voor de invoering van deze toelatingsprocedure wordt het Vreemdelingenbesluit 2000 gewijzigd. Het kabinet voert hiermee een Europese richtlijn uit die het faciliteren van de toelating van het vrije verkeer van wetenschappers tot en in de Europese Unie regelt. Dit past in de Lissabon-doelstellingen van de Europese Gemeenschap om vóór 2010 de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie van de wereld te worden.

Met de introductie van een specifieke procedure wordt het verrichten van wetenschappelijk onderzoek een specifiek verblijfsdoel in de Nederlandse wet- en regelgeving. De aanvraagprocedure zal gelijkenis vertonen met die bij studenten en kennismigranten. Zo krijgen erkende onderzoeksinstellingen de mogelijkheid een overeenkomst te sluiten met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om voor de versnelde toelatingsprocedure in aanmerking te komen. Als voorwaarde voor toelating wordt een gastovereenkomst gesloten tussen de instelling en de onderzoeker voor het uitvoeren van het onderzoeksproject, waarbij onder meer duidelijkheid is over doel en duur van het onderzoek, dat de onderzoeker over voldoende middelen van bestaan beschikt en een ziektekostenverzekering heeft.

Wetenschappers en hun gezinsleden hoeven niet meer te beschikken over een tewerkstellingsvergunning om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt. Verder wordt gekozen voor soepele mobiliteitsregels voor onderzoekers en hun gezinsleden, die betekenen dat zij worden vrijgesteld van de eis van een machtiging tot voorlopig verblijf wanneer zij in een andere lidstaat een verblijfsvergunning voor het verrichten van wetenschappelijk onderzoek hebben verkregen. Ook zijn wetenschappers, net als andere hooggekwalificeerde vreemdelingen zoals kennismigranten niet inburgeringsplichtig. Hiertoe wordt het Besluit Inburgering gewijzigd.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat de betreffende ontwerpbesluiten voor advies aan de Raad van State zullen worden gezonden. De tekst van de besluiten worden openbaar bij publicatie in het Staatsblad. De procedure zal uiterlijk in oktober 2007 in werking treden.

RVD, 09.06.2007