Gemeente Breda

College onderzoekt lekken van ambtelijke informatie

Het college van B&W laat onderzoeken hoe ambtelijke teksten over de Monumentenvergunning van Bouvigne naar buiten zijn gekomen.

BN/De Stem publiceerde vandaag een artikel waaruit bleek dat een ambtelijke tekst, die bedoeld was als voorbereiding voor een collegevoorstel, bij de krant terecht was gekomen. Het college betreurt dit en neemt ook afstand van de inhoud van de tekst die naar buiten is gebracht.
De gemeentesecretaris heeft onmiddellijk een onderzoek gestart naar het lek.

Het college neemt afstand van de uitgelekte tekst. Het feit dat de tekst de vorm van een collegevoorstel heeft, is gebruikelijk in de voorbereidende ambtelijke fase. Het college heeft echter nog geen kennis genomen van deze tekst en geen besluit genomen over de Monumentenvergunning. Het college heeft bewust de tijd genomen om alle zienswijzen te verzamelen en zorgvuldig af te wegen alvorens een besluit te nemen. De wijze waarop deze tekst nu deel uit kan gaan maken van de discussie rond de besluitvorming is belastend voor die zorgvuldigheid.

Het college neemt daarom de zaak hoog op. Als voorbereidende ambtelijke teksten die op geen enkele manier bestuurlijk zijn geaccordeerd op straat komen, dan wordt het onmogelijk om zorgvuldig besluiten te nemen en zaken in alle rust af te wegen.

Het college zal maatregelen nemen om te voorkomen dat dit soort zaken zich in de toekomst opnieuw voordoen.

Breda, 8 juni 2007