Stichting Natuur en Milieu

G8-top maakt weg vrij voor serieuze klimaatonderhandelingen

8 juni 2007 - De leiders van de G8 hebben gisteren in Heiligendamm onverwacht een belangrijke stap gezet. De Verenigde Naties krijgen het mandaat om later dit jaar op de klimaattop in Bali de onderhandelingen te starten voor een vervolg op het Klimaatverdrag van Kyoto. En eind 2008 moet er een resultaat liggen. Stichting Natuur en Milieu is blij met deze belangrijke vooruitgang.

In de slotverklaring zijn alle leiders van de G8 landen het erover eens dat de wetenschappelijke feiten over klimaatverandering niet meer te ontkend kunnen worden. Het lukte voorzitter Merkel zelfs om op de persconferentie een uitspraak te doen over wat de maximale temperatuurstijging moet zijn om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Volgens Merkel mag de temperatuur niet meer stijgen dan 1,5 tot 2,5 graden.

Het is moeilijk gebleken de regering Bush als ook Rusland en Australië, over te halen om zich aan reductieverplichtingen te binden. Maar de visie van Europa, Japan and Canada dat de mondiale emissies in 2050 met de helft teruggebracht moeten worden is door alle G8 leiders erkend als een serieus te nemen feit. Ook zijn de leiders het erover eens dat de wereld zich bindende doelen moet stellen, en wel in het kader van het VN Klimaatverdrag. Daarmee is ook na 2012 (wanneer het Kyoto Protocol afloopt) de VN hèt forum voor mondiaal klimaatbeleid.

Bush verklaarde vorige week dat er serieus werk gemaakt moet worden van de aanpak van het klimaatprobleem en dat hij het initiatief zou nemen om later dit jaar een conferentie van de 15 grootste vervuilers zou beleggen om daarover niet-bindende afspraken te maken. Velen zagen dat als een schijnbeweging om tijd te rekken en verplichtende afspraken over CO -reductie te voorkomen. Merkel wist deze fragmentatiebom zorgvuldig te demonteren. Met een bijna oosterse techniek heeft het voorzitterschap van de G8 deze manoeuvre opgevangen, heeft meebewogen en de aanval van richting veranderd, waardoor het initiatief nu naadloos in het multilaterale proces van de Verenigde Naties en de G8-landen en 5 opkomende economieën past.

Ondanks deze belangrijke stap vooruit zijn er nog vele obstakels te nemen. De slotverklaring is op enkele punten nogal vaag. Halvering van de uitstoot in 2050 klinkt goed, maar de vraag is of het de uitstoot van G8 landen of de mondiale uitstoot betreft. Ook is het referentiejaar in het midden gelaten. Verder is het nog steeds de vraag welke temperatuurstijging de grootste economieën van de aarde nog acceptabel vinden. Is dat 2 graden, zoals het IPCC aangeeft en waaraan Europa zich houdt. Of is het 3 graden, waarop Tony Blair lijkt te koersen? Ook de inzet die de G8 van de snelle groeiers verwacht blijft in nevelen gehuld. Allen zijn het erover eens dat ook ontwikkelingslanden als India, China, Zuid-Afrika, Brazilië en Mexico hun inspanningen moet opvoeren. Maar welke inspanningen gevraagd worden en hoe afdwingbaar die worden is nog duister.

Publicatiedatum: 08-06-2007