Vereniging Milieudefensie


Milieudefensie en bewoners in actie bij raadscommissie Eindhoven

Leden van Milieudefensie presenteren op dinsdag vijf juni aanstaande een zwartboek en de resultaten van de kaartenactie Schone lucht nu! aan de gemeenteraad en verkeerswethouder Van Merriënboer van Eindhoven. Daaruit blijkt dat de inwoners van de 12 straten in Eindhoven waar de luchtkwaliteitsnormen niet gehaald worden, zich nog altijd grote zorgen maken over de lucht die zij inademen. Milieudefensie pleit voor extra maatregelen.

Dit voorjaar verspreide Milieudefensie een enquête over luchtkwaliteit bij alle huishoudens in de 400 Nederlandse straten waar de luchtkwaliteitsnormen niet gehaald worden. In Eindhoven vindt 92% van de respondenten dat een groot of redelijk groot probleem. Milieudefensie legde de respondenten ook oplossingsrichtingen voor. Het weren van vervuilende vrachtwagens scoort het hoogst met 75%. Verder vindt 66% dat minder verkeer in de stad kan helpen om de lucht schoon te maken. 54% denkt dat er voor goed openbaar vervoer gezorgd moet worden.

Milieudefensie is blij dat de gemeente Eindhoven nu werk begint te maken met het schoner maken van de lucht. Zo is het goed dat het gebied waar oude vrachtwagens worden geweerd alle vieze straten van Eindhoven omvat. Tegelijkertijd constateert Milieudefensie dat het ambitieniveau veel te laag ligt: alleen hele oude wagens, die sowieso steeds minder rondrijden, mogen Eindhoven niet meer in, terwijl uitgangspunt zou moeten zijn dat alleen de nieuwere modellen welkom zijn. Ook daagt Milieudefensie de gemeente uit ook vieze personenauto's uit de stad te gaan weren, zoals in Duitse steden als Berlijn, München, Stuttgart en Keulen gaat gebeuren. Ook een verhoging van de parkeertarieven, het verminderen van het aantal parkeerplaatsen en een betere fietsvoorzieningen zouden zoden aan de dijk zetten.

De leden van Milieudefensie bieden de wethouder en de leden van de Commissie voor Mobiliteit en Milieu een zwartboek aan, met ideeën, wensen en klachten van Nederlanders die in vervuilde straten wonen. Daarnaast krijgt de wethouder een ingelijste poetsdoek vol roet van een vensterbank van één van de vieze straten van Eindhoven. Zo wordt hij er blijvend aan herinnerd dat de lucht in Eindhoven snel schoner moet worden. De actievoerders hebben een spandoek bij zich, voorzien van een flinke veeg roet en de leus 'Schone Lucht nu!' Fotogalerij