Ingezonden persbericht


Horeca Actief met nieuw initiatief ten bate van Ronald McDonald Huis Zwolle

'Maatjesdag' het jaarlijkse haringuitje van Salland

In hartje Salland wordt vrijdag 8 juni vanaf 17.00 uur, in het kader van 'Maatjesdag', niet het eerste maar het tweede haringvaatje aangeboden. De opbrengst van de veiling komt ten goede aan het Ronald McDonald Huis in Zwolle. 'Maatjesdag' is een initiatief van de Stichting Horeca Actief. De onlangs opgerichte stichting gaat openbare activiteiten organiseren om Salland en omringende steden leefbaar te houden voor ondernemers en burgers.

In het verleden werd er regelmatig gevraagd om bijzondere activiteiten, die vaak niet openbaar en zomaar te organiseren zijn. Diverse horecaondernemers in Salland hebben elkaar daarop uitgenodigd, om in een brainstormbijeenkomst hun wensen te inventariseren. Op basis van deze bijeenkomst is er een projectgroep van betrokken en gemotiveerde deelnemers ontstaan. Door middel van het oprichten van een stichting en de samenwerking die daardoor ontstaat, moet het organiseren van deze bijzondere activiteiten wel mogelijk zijn. Het startschot wordt gegeven met 'Maatjesdag' het jaarlijks terugkerende haringuitje van Salland.

Haringvisserij
Aan de haringvisserij gaat een lange geschiedenis vooraf. Maar de feestelijkheden rond het begin van de haringvisserij zijn echter nog niet zo oud. Sinds 1947 heeft de welbekende 'Vlaggetjesdag' pas een officiële betekenis gekregen. De Stichting Horeca Actief schenkt vanaf nu ook in Salland aandacht aan de haringvast, met als naam 'Maatjesdag' en slogan 'het jaarlijkse haringuitje'. Ieder jaar wordt niet aan de kust, maar in de binnenlanden van Nederland, in het Sallandse Raalte , het tweede haringvaatje aangeboden. De opbrengst van dit vaatje wordt geschonken aan een goed doel. In een business to business entourage met muziek, drank en uiteraard haring wordt de Hollandse nieuwe gepresenteerd.

Ronald McDonald Huis
Voor de allereerste editie van 'Maatjesdag' is de keuze van het goede doel gevallen op het Ronald McDonald Huis in Zwolle, dat te vinden is aan de Dr. Hengeveldweg 5 op ongeveer vijf minuten loopafstand van de Isala Klinieken locatie Sophia. Het Huis is in 2003 in gebruik genomen en biedt een gastvrij verblijf aan ouders of verzorgers, broertjes en zusjes van zieke kinderen die in de Isala Klinieken (locatie Weezenlanden of locatie Sophia) zijn opgenomen. Aangezien het Ronald McDonald Huis in Zwolle, evenals alle andere Ronald McDonald Huizen, geen overheidssteun krijgt, is het volledig afhankelijk van giften en donaties van particulieren, bedrijven, instellingen en scholen. De Stichting Horeca Actief steunt het Ronald McDonald Huis in Zwolle dan ook graag.

Hotel De Zwaan
De eerste 'Maatjesdag' wordt gehouden op vrijdag 8 juni in de haringtent van Hotel De Zwaan in Raalte. Vanaf 17.00 uur zal daar dus niet het eerste, maar het tweede haringvaatje worden geveild, ten bate van het Ronald McDonald Huis in Zwolle. Voor meer informatie over de Stichting Horeca Actief en 'Maatjesdag' kijk op www.horeca-actief.nl.


---- --
Geachte relatie,

Of u nu van vis houdt of niet; het fenomeen van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is in Nederland bij vrijwel iedereen bekend. De veiling van dat eerste vaatje vindt ieder jaar plaats op 6 juni, voor ingewijden beter bekend als 'Vlaggetjesdag'. Dat is meteen het startsein voor de verkoop van de Hollandse Nieuwe. Voor wie geregeld aan de viskraam staat is dat toch een van de hoogtepunten van het jaar.

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft Stichting Horeca Actief geïnspireerd om een nieuwe traditie te introduceren: de veiling van het tweede vaatje haring in de haringtent van Hotel de Zwaan. Wat zij aan de Nederlandse kust kunnen, kan Stichting Horeca Actief in Salland ook; onder de noemer 'Maatjesdag' het jaarlijkse haringuitje!

De onlangs opgerichte stichting gaat openbare activiteiten organiseren om Salland en omringende steden leefbaar te houden voor ondernemers en burgers. Stichting Horeca Actief heeft zich inmiddels verzekerd van dit tweede vaatje en zal deze op vrijdag 8 juni vanaf 17:00 uur onder de veilinghamer brengen. De volledige opbrengst wordt geschonken aan een goed doel.

Voor de allereerste editie van 'Maatjesdag' is de keuze van het goede doel gevallen op het Ronald McDonald Huis in Zwolle, dat te vinden is aan de Dr. Hengeveldweg 5 op ongeveer vijf minuten loopafstand van de Isala Klinieken locatie Sophia. Het Huis is in 2003 in gebruik genomen en biedt een gastvrij verblijf aan ouders of verzorgers, broertjes en zusjes van zieke kinderen die in de Isala Klinieken (locatie Weezenlanden of locatie Sophia) zijn opgenomen.

Aangezien het Ronald McDonald Huis in Zwolle, evenals alle andere Ronald McDonald Huizen, geen overheidssteun krijgt, is het volledig afhankelijk van giften en donaties van particulieren, bedrijven, instellingen en scholen. De Stichting Horeca Actief steunt het Ronald McDonald Huis in Zwolle dan ook graag met de opbrengst van dit tweede haringvaatje.

Stichting Horeca Actief roept daarom het bedrijfsleven van Salland op om te zorgen voor een mooie veiling en een goede opbrengst.

Mogen we rekenen op uw komst?

Met gastvrije groet,

Stichting Horeca Actief

Stichting Horeca Actief - Nieuwstraat 32d - 8011 TP Zwolle - http://www.horeca-actief.nl/ - info@horeca-actief.nl


---- --