Technische Universiteit Delft

PERSBERICHT

Ticket naar geologisch paradijs voor profielwerkstuk

Amsterdam, 4 juni 2007 - Negen scholieren horen vrijdag 8 juni op de VU in Amsterdam dat zij met hun profielwerkstuk een ticket hebben gewonnen. Zij zijn de winnaars van een tiendaagse expeditie naar IJsland, de schatkamer van geologische pracht en praal. Aarde.Nu organiseert jaarlijks een prijsvraag voor profielwerkstukken. De winnende werkstukken zijn gekozen vanwege de originele insteek, een bijzonder experiment en de deskundige toepassing van wiskunde, natuurkunde, scheikunde of biologie bij de bestudering van de Aarde.

De winnaars hebben aardwetenschappelijke onderwerpen zoals permafrost, zeewatertemperatuur en olie-eploratie van een originele kant bestudeerd, of zich verdiept in meer maatschappelijke of toegepaste thema's. De jury was dit jaar ook weer zeer te spreken over het niveau van de inzendingen en de variatie aan onderwerpen. Het oordeel van de jury over een winnares die in haar stuk in gaat op temperatuur en CO2 luidt ondermeer: "de technieken die je gebruikt hebt staat in de wetenschap bekend als cutting-edge science". En over een ander koppel dat permafrost bestudeerde: "De organisatie van de Expeditie IJsland rekent er op, dat jullie wat kunnen uitleggen over landschapsvormen op IJsland!". Een duo heeft een prachtige lessenserie gemaakt over het weer. Dat spreekt Aarde.Nu natuurlijk zeer aan, een aantrekkelijke manier om meer aardwetenschappen in de lessen te krijgen.

De winnaars gaan van 8 tot en met 17 augustus 2007 op expeditie naar IJsland, die voor de zesde keer wordt gehouden! Op de website www.aarde.nu is het filmverslag te zien van een eerdere expeditie.

Aarde.Nu is de samenwerking tussen de aardwetenschappelijke opleidingen van de Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, Technische Universiteit Delft, Universiteit Utrecht en Wageningen Universiteit. Door middel van de prijsvraag wil Aarde.Nu aardwetenschappenlijke opleidingen onder de aandacht brengen bij leerlingen en docenten in het voortgezet onderwijs. Daarnaast ondersteunen de website www.aarde.nu, het lesmateriaal en posters de leerlingen en docenten bij het voorbereiden en maken van hun profielwerkstuk.

Sponsoren die het initiatief Aarde.Nu ondersteunen:
GeoDelft, NWO-ALW, TNO Bouw en Ondergrond, ARGO Geological Consultants.


---


Technische Universiteit Delft