Gemeente Rotterdam

Nr. 110
8 juni 2007

Bewoners riskeren fikse boete bij verzuim inschrijving GBA Rotterdam pakt leegstand 18.000 woningen aan

Rotterdammers die een pand bewonen maar verzuimen zich in te schrijven bij Publiekszaken riskeren binnenkort een fikse boete. Dit is één van de maatregelen die wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) wil nemen om de administratieve leegstand in Rotterdam tegen te gaan. Uit een telling van de leegstand op basis van de gemeentelijke basisregistratie blijkt dat bijna 18.000 woningen in Rotterdam leeg staan. Tegelijkertijd blijkt uit een steekproef in de hotspotgebieden dat in 45% van de gevallen sprake is van bewoning maar geen inschrijving bij de gemeente. Wethouder Hamit Karakus: "Door een boete in het leven te roepen komen misstanden ten aanzien van bewoning sneller boven water. Bovendien levert het ons een beter beeld van de daadwerkelijke leegstand en kunnen we steviger optreden tegen onnodige leegstand".

De komende periode wil de gemeente de administratieve leegstand fors terugdringen. Een bestandsuitwisseling tussen de gemeente en de woningbouwcorporaties moet een eerste filtering opleveren. Deze bewoners krijgen een persoonlijke brief toegestuurd waarin de gemeente hen oproept zich alsnog in te schrijven. Gebeurt dit niet dan volgt een boete van E2250. De adressen die na de bestandsuitwisseling nog steeds als leeg geregistreerd staan worden door een team van bureau Frontline bezocht. Indien blijkt dat sprake is van bewoning krijgen ook deze bewoners een brief overhandigd of door de brievenbus.

Rotterdam kent in totaal 300.760 verblijfseenheden. Op 17.979 adressen staat geen persoon ingeschreven. Dit is exclusief de leegstand die ontstaat op grond van verhuisbewegingen (2,66% van alle woonadressen). Met name de deelgemeenten Charlois en Delfshaven kennen een relatief hoog leegstandspercentage. Oorzaken van de administratieve leegstand variëren. Een deel van de bewoners is niet op de hoogte van de inschrijvingsplicht of de noodzaak daartoe. Een ander deel heeft zich niet ingeschreven omdat er sprake is van illegale bewoning of andere misstanden ten aanzien van bewoning. In de huidige situatie is inschrijving bij de gemeentelijke basisadministratie wettelijk verplicht. Tot op heden werd hier in de praktijk echter niet actief op gehandhaafd.

Met gerichte maatregelen en een periodieke inventarisatie van leegstand wil de gemeente administratieve leegstand fors terugdringen. Om huisjesmelkers en illegale bewoning snel aan te pakken bezoekt het team van bureau Frontline als eerste de hotspotgebieden. Daarna wordt dezelfde actie uitgevoerd in gebieden waar sprake is van meer dan 10 leegstaande woningen in één straat. Aansluitend worden de overgebleven adressen bezocht. Noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam