VSNU

Keywords: VSNU, Vereniging van Universiteiten

Persbericht: Universiteiten willen meer studiesucces bachelorfase

VSNU publiceert nulmeting studierendement bachelorstudenten

De VSNU (De Vereniging van Universiteiten) presenteert vandaag een factsheet met de eerste rendementscijfers onder de bachelor-masterstructuur. In het eerste studiejaar verdwijnt ongeveer 10 procent van de studenten uit het WO. In alle hierop volgende jaren is het percentage uitvallers bij elkaar opgeteld nog eens even groot. Het is opvallend dat vrouwen sneller en succesvoller studeren dan mannen. De Nederlandse universiteiten zetten in op het verbeteren van het studiesucces over de gehele linie. De komende twee weken wisselen zij op vier plaatsen in het land strategieën uit om studenten te prikkelen succesvoller te studeren.

Uitval
De universiteiten gaan het onderwijs meer toesnijden op de behoeften van de studenten. Soms zal er meer structuur worden geboden, in andere gevallen wordt gewerkt aan verbetering van de studiecultuur of aan intensievere lesvormen. Het doel hiervan is studenten te prikkelen sneller en succesvoller te studeren. Studenten die een verkeerde keuze gemaakt hebben of toch een andere onderwijsvorm zoeken moeten dan ook zo snel mogelijk kunnen switchen. Uit de factsheet blijkt dat ruim 10% van de studenten na het eerste jaar de universiteit verlaat. Van hen gaat tweederde naar een opleiding in het hoger beroeps onderwijs (HBO). In alle volgende jaren van de studie valt nog eens eenzelfde percentage van de studenten uit.

Studietempo en -succes

De studenten die hun opleiding blijven volgen
moeten door een persoonlijker en inspirerender aanpak uitgedaagd worden korter over hun opleiding te doen. Op dit moment heeft 45,1 % van de studenten na vier jaar de bacheloropleiding afgerond. Veel studenten zijn dan nog bezig met hun opleiding. Vrouwelijke studenten studeren op dit moment overigens sneller en succesvoller dan mannen.

"Wij willen graag voldoen aan de maatschappelijke behoefte aan meer hoger opgeleiden, dus streven we ernaar dat dit percentage snel omhoog gaat", aldus VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda. "Uiteindelijk moet ruim 80% van onze studenten een bachelordiploma halen. Daarnaast willen we dat meer studenten meer dan alleen het basisprogramma studeren".

Uitwisselen van ervaringen

De VSNU organiseert vier themabijeenkomsten
in Groningen (11 juni), Amsterdam (12 juni), Eindhoven (13 juni) en Rotterdam (18 juni) om de discussie vooruit te helpen. Docenten, studenten en onderwijsdirecteuren van alle Nederlandse universiteiten bespreken 130 initiatieven die op dit moment in het hele land al ontstaan om het studiesuccces te verbeteren. Sijbolt Noorda verwacht veel van de bijeenkomsten: "Het is een begin van een hele reeks activiteiten om het studiesucces te verhogen. Het proces begint waar het moet beginnen, bij de mensen die er voor zorgen dat we dit in de praktijk waarmaken."