Ingezonden persbericht


Lespakket 'Dutchkids' en 'Webwise': online leren over discriminatie

Rotterdam, 8 juni 2007

Computers en internet worden steeds belangrijker in het onderwijs, ook bij het lesgeven over discriminatie. Art.1 presenteert op 13 juni a.s. in De Beeldfabriek in Rotterdam twee nieuwe materialen voor het VO en het MBO die aansluiten op deze ontwikkeling.

Het internet biedt allerlei educatieve mogelijkheden: informatie en kennis worden op een veelzijdige en toegankelijke manier gepresenteerd. Dit vraagt om nieuwe vaardigheden in het selecteren en gebruiken van de gevonden informatie en kennis. Met het Dutchkids-lespakket en de handleiding Webwise ondersteunt Art.1 scholieren die meer willen weten over discriminatie.

Dutchkids

Dutchkids.nl is een educatieve website van Art.1 over identiteit, vooroordelen en discriminatie. Bij deze website is een lespakket ontwikkeld waar docenten direct mee aan de slag kunnen in de onderbouw van het VO. Het pakket bestaat uit een docentenhandleiding met twaalf lesbeschrijvingen, een set van 25 paspoorten voor de leerlingen en een stempelset. De bijbehorende werkbladen zijn te downloaden vanaf de site. Elke les bestaat uit een klassikale introductie, opdrachten voor op de website en een gezamenlijke afsluiting.

Webwise

Webwise is een handleiding voor scholieren bij het maken van een werkstuk over discriminatie. De handleiding gaat uitgebreid in op het zoeken, selecteren en gebruiken van informatie op het internet. Ook wordt er informatie gegeven over discriminatie in het algemeen en discriminatie op internet in het bijzonder. De handleiding is bedoeld voor leerlingen in de bovenbouw van het VO en het MBO.

Beide materialen zijn ontwikkeld met financiële ondersteuning van het Ministerie van OCW.

Presentatie

De presentatie vindt plaats in de vorm van een open 'workshop' met het materiaal van Dutchkids. Daarna volgt een inleiding door Amber Walraven, onderzoeker aan de Open Universiteit, over de rol van docenten bij het begeleiden van leerlingen op het internet. Tenslotte worden de eerste exemplaren van de materialen officieel overhandigd aan dhr. Rozema, directeur van het Liefland College te Utrecht.

Alle bezoekers van de presentatie krijgen een gratis exemplaar van beide materialen ter waarde van ruim 20 euro. Vanaf 14 juni zijn beide materialen te koop in de webshop van Art.1.

Locatie:
De Beeldfabriek, Las Palmas
Wilhelminakade 320, Rotterdam

Meer informatie:
Annemieke Bakker/Marjan Möhle
Art.1, vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie www.art1.nl
info@art1.nl
tel. 010 - 201 02 01

Programma (onder voorbehoud):

Presentatie Dutchkids-lespakket en handleiding Webwise

Voorzitter: Carola Eijsenring

13.30 Ontvangst met koffie en thee
14.00 Start workshop 'Dutchkids' door Annemieke Bakker 14.30 Interview met Annemieke Bakker try-outs Dutchkids-lespakket 14.45 Korte pauze met koffie en thee
15.00 'WWW maakt docent overbodig', inleiding over de rol van docenten bij internetgebruik door Amber Walraven, onderzoeker Open Universiteit 15.30 Interview met Marjan Möhle en leerlingen over handleiding Webwise 15.45 Overhandiging eerste exemplaren van materialen aan dhr. Rozema, directeur Liefland College te Utrecht en aansluitend korte toespraak dhr. Rozema 16.00 Afsluiting en borrel tot 17.00 uur

Art.1
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010 - 201 02 01
Fax: 010 - 201 02 22
Internet: www.art1.nl