Ingezonden persbericht


persinformatie
Bloemenveilingen in mei in de min.

De gezamenlijke bloemenveilingen in Nederland hebben hun omzetstijging van de eerste 4 maanden van het jaar in mei geen vervolg kunnen geven. De omzet daalde in mei ten opzichte van vorig jaar met 6,3% tot 464 miljoen euro. De aanvoer nam af met minder dan 1 procent tot 1,3 miljard stuks. De oorzaak kan worden gevonden in het feit dat mei een veildag minder kende dan een jaar eerder. Daarnaast bleek de aanvoer en de vraag goed in evenwicht voor de inkoop van Moederdag. Hierdoor werden er geen extreem hoge prijzen genoteerd. Na de moederdagviering zakte aanvoer en prijs in. De gemiddelde prijs daalde dan ook met 2 cent tot 36 cent. Tot en met mei bedroeg de omzet ruim 2 miljard euro; een toename van 4,7%. De aanvoer bleef steken op 6,3 miljard stuks. Een daling van 0,7%. De prijs steeg 2 cent tot 33 cent gemiddeld. Dit blijkt uit recente cijfers van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN). Snijbloemen
De omzet van snijbloemen bedroeg in mei van dit jaar 254 miljoen euro. Dit bleek een daling van 8,4% te zijn ten opzichte van vorig jaar. Deze daling werd veroorzaakt door de lagere gemiddelde prijs die door de afnemers van de producten werd betaald. De gemiddelde prijs daalde 2 cent tot 23 cent. Door het zachte en veelal zonnige weer dit voorjaar nam de aanvoer in mei toe (+1,1%) tot 1,1 miljard stelen.
. Opvallende cijfers de afgelopen maand voor Paeonia. Deze bloem werd door het goede weer massaal en eerder in het seizoen aangevoerd. Een aanvoertoename van 122% zorgde voor een ongekend grote beschikbaarheid. Deze werd mede veroorzaakt door de areaaluitbreiding die in deze teelt plaatsvindt. De gemiddelde prijs nam sterk af. Vorig jaar werd nog 60 cent betaald. Nu was dat slechts 37 cent gemiddeld. De omzet steeg door de toevoer van dit product wel met bijna 38%.
. Bij Gerbera viel ook een sterke daling van de gemiddelde prijs te constateren. Deze gemiddelde prijs daalde van 18 cent naar 13 cent. Een bijna 11% grotere aanvoer bleek de markt niet goed te kunnen opvangen. De uitbreiding in de aanvoer was met name terug te vinden bij de mini's. Zowel voor grootbloemige als voor de mini's pakte deze stijging niet goed uit. De omzet daalde ruim 23% tot 12,7 miljoen euro.
. Freesia was het enige product in de top 10 die in mei een betere gemiddelde prijs kon realiseren. Voor die ene cent in de plus (van 15 naar 16 cent) was echter wel een daling van de aanvoer van 17,5% noodzakelijk. De omzet kon nog net boven de 7 miljoen euro uitkomen. Een daling van bijna 12%.
. De ruim 14% grotere aanvoer bij Lilium bleek de gemiddelde prijs geen goed te doen. Behalve bij de Aziatische typen(-2,5%) nam de aanvoer bij de andere 3 typen tussen de 14% en 24% toe. Bij alle 4 de soorten lelies daalde de gemiddelde prijs. De prijsdaling was bij Lilium longiflorum echter het sterkst. De gemiddelde prijs daalde bij de gehele productgroep met 10 cent tot 45 cent. De omzet nam af met 7,3%. Kamerplanten
De omzet van kamerplanten steeg met 4,2% De omzet bedroeg in totaal 137 miljoen euro. Er werden 80 miljoen planten aangevoerd. Dit betekende 2,2% minder dan een jaar eerder in mei. De gemiddelde prijs steeg met 10 cent tot E1,73.
. Opvallend, maar verklaarbaar, was de daling van de aanvoer van Hydrangea. Vorig jaar was de aanvoer na een koel voorjaar net goed op gang gekomen terwijl dit jaar de aanvoer zich in de maanden maart en april concentreerde. De daling van de aanvoer bedroeg 13,2%. Omdat Hydrangea met 5 cent minder gewaardeerd werd, daalde de omzet met 15%.
. Rosa werd met een kwart meer aangevoerd. Dit had zijn invloed op de gemiddelde prijs. Deze daalde met 25 cent tot E1,39. Door deze sterke prijsdaling was de omzet 'slechts' een kleine 6% hoger dan een jaar eerder. Kwekers hadden gerekend op extra vraag naar hun product in verband met de aantrekkingskracht van hun product bij de viering van Moederdag. Helaas bleek de 25% aanvoertoename te veel van het goede.
. Dracaena kende in tegenstelling tot Rosa een aanvoerdaling van 12%. Met name de soorten marginata en Lucky Bamboo namen sterk af in aanvoer. Andere soorten namen toe. De gemiddelde prijs profiteerde hiervan en steeg met 21 cent tot E1,76. De omzet bedroeg 3,6 miljoen.
. Pot-zantedeschia is een product dat sterk in opkomst is. De markt voor dit product moet zich nog verder ontwikkelen. De aanvoertoename van 16,6% bleek dan ook nog te veel te zijn voor de huidige markt van dit product. De gemiddelde prijs daalde met 57 cent tot E2,68. De omzet daalde hierdoor met bijna 4% tot 3,3 miljoen euro. Tuinplanten
De omzet van tuinplanten was in mei van dit jaar een stuk lager dan vorig jaar. Duidelijk is dat deze twee jaren niet goed met elkaar te vergelijken zijn. Dit jaar was het al snel mooi weer en de aanvoer werd vlot verhandeld. Vorig jaar was mei de maand waarin het seizoen nog enigszins goed werd gemaakt. Met veel aanvoer en goede prijzen. Logisch is dan ook dat nu de omzetcijfers want minder rooskleurig zijn. De omzet daalde bijna 16%. Dit was geheel te wijten aan de minder aanvoer (-16,7%). De gemiddelde prijs steeg met 2 cent tot 75 cent.
. Pelargonium kende een daling van de aanvoer van ruim 25%. In de voorgaande maanden was dit product al veelvuldig verhandeld. Hierdoor was er deze maand minder product beschikbaar. Door een wat lagere gemiddelde prijs (-4 cent) ten opzichte van vorig jaar daalde de omzet met bijna 32%.


- einde persinformatie -



Ingezonden persbericht