Voedsel en Waren Autoriteit

Vernieuwd toezicht VWA effectief

08 juni 2007 - nieuwsbericht

Het jaarverslag 2006 van de Voedsel en Waren Autoriteit laat zien dat de toezichtlast voor het bedrijfsleven met zo'n 30.000 inspecties is afgenomen. Bedrijven die aantoonbaar goed werken krijgen minder controles, slecht presterende bedrijven krijgen vaker bezoek. Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van hun producten. In het vernieuwde toezicht stelt de VWA die verantwoordelijkheid meer centraal.

Hulp bij naleving van de regels
Eén van de nieuwe middelen is hulp bij naleving. Door de ondernemer gerichte informatie te verstrekken over wat van hem wordt verwacht, weet hij hoe hij aan de wet kan voldoen.Omdat er bijvoorbeeld elk jaar veel onveilige kerstproducten zijn, pakte de VWA het toezicht in 2006 anders aan door te communiceren met zowel de branche als de consument.

Transparant werken en communiceren
De VWA legt niet alleen de regels uit, ze koppelt ook steeds meer resultaten terug naar alle gecontroleerde ondernemers en naar burgers. In 2006 startten enkele pilots zoals de openbaarmaking van controlegegevens voor residuen van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Op 1 oktober zijn de eerste controlegegevens hiervan op de website geplaatst.

Vrijwillige meldingen en recalls
Bedrijven zijn verplicht onveilige producten uit de handel te halen. De meeste meldingen van bedrijven in 2006 over onveilige consumentenproducten of levensmiddelen leidden tot recalls: het terughalen van de producten van de markt en bij de consument.

Samenwerkende rijksinspecties
Om toezichtlast te verminderen bundelen (rijks)inspecties hun krachten op bepaalde vakgebieden. Binnen het Frontoffice Horeca bijvoorbeeld houdt de VWA samen met de Arbeidsinspectie en de VROM-Inspectie toezicht. De VWA controleerde samen met de Arbeidsinspectie de sector bouw intensief op de naleving van de rookvrije werkplek.

Bureau Risicobeoordeling VWA
Het bureau Risicobeoordeling kreeg met de Wet Onafhankelijke Risicobeoordeling van de VWA een solide, wettelijke basis. De minister van LNV installeerde in het verslagjaar een Raad van Advies die de onafhankelijkheid en kwaliteit van de risicobeoordeling bewaakt.

Jaarverslag 2006

Vragen van de media kunnen worden gesteld aan onze afdeling persvoorlichting: (070) 448 4068

Voor vragen van consumenten is de Warenklachtenlijn van de Voedsel en Waren Autoriteit 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800 0488