Gemeente Den Haag

Onder embargo tot 16:00 uur op 08 juni

PERSBERICHT

Den Haag, 08 juni 2007

Wereldpremière PLANET OCEAN in Scheveningen

Vrijdag 8 juni heeft Frits Huffnagel, wethouder Citymarketing van de gemeente Den Haag de fototentoonstelling PLANET OCEAN geopend. Deze grote openlucht tentoonstelling, die tot en met 16 september 2007 is te bewonderen op de boulevard van Scheveningen, bestaat uit 100 originele detailfoto's van het leven in onze oceanen. De foto's zijn gemaakt door de wereldberoemde natuurfotograaf Dos Winkel. Het doel van deze unieke fototentoonstelling, die verschillende grote wereldsteden zal aandoen, is ons kennis te laten maken met een onderwaterwereld en de impact hiervan op ons leven.

Onderwater

Terwijl menig fotograaf de wereld laten zien vanuit de lucht heeft Dos Winkel ervoor gekozen om onderwater te gaan. Hij wil met deze fototentoonstelling de verbeelding te stimuleren en onze interesse te wekken voor een wereld die voor veel mensen minder bekend is. Zijn foto's geven een realistisch beeld van het leven onderwater, op een manier die we nog niet eerder hebben gezien. De afbeeldingen zijn praktisch op ware grote waardoor de foto's krachtige communicatie-instrumenten zijn. Aangezien Dos Winkel een Nederlander is, is besloten om deze internationale expositie van allure te openen in het thuisland van de fotograaf. De organisatie koos voor Den Haag vanwege haar badplaats Scheveningen, een plek die volledig aansluit bij de inhoud en boodschap van de expositie. Haar ligging aan de Noordzee en de miljoenen bezoekers per jaar maken Scheveningen tot de ideale locatie.

Verlicht

De foto's zijn geplaatst op 50 grote panelen, geplaatst midden op de boulevard. De expositie is vrij toegankelijk voor iedereen. Tot en met 16 september 2007 kan men 24 uur per dag, 7 dagen per week de tentoonstelling bezoeken en meer leren over het leven in de oceaan. Ook 's avonds zijn de foto's goed te bezichtigen aangezien alle panelen verlicht zijn. Alle foto's zijn in kleur en voorzien van tekst en uitleg. Deze teksten leggen uit op welke manieren de onderwaterwereld verbonden is met ons bestaan en de impact die het heeft op ons leven. Naast de 100 afbeeldingen staat er ook in het midden van de boulevard een paviljoen. Deze tent fungeert als informatiestand waar verschillende documentaires, waaronder een over het werk van Dos Winkel, de revue passeren. Tevens zijn hier boeken, posters, ansichtkaarten en andere PLANET OCEAN te koop. Dit paviljoen is elke dag geopend van 10 uur 's ochtends tot 22.00 uur 's avonds.

De fotograaf

Dos Winkel is in 1947 in Haarlem geboren. Deze voormalig directeur van de International Acadamyof Orthopaedic Medicine groeide op met een grote passie voor de natuur. Deze passie stuurde hem de hele wereld over om de wonderen van de zee vast te leggen op de gevoelige plaat. Inmiddels zijn verschillende werken van hem gepubliceerd door National Geographic, BBC Wildlife, AQVA, Digital Photo Mapt (Russia), Terra and Terre Sauvage en andere prestigieuze tijdschriften. Zijn boek ANOTHER WORLD wordt in meer dan 50 landen verkocht. Documentaires over zijn werk hebben verschillende prijzen gewonnen, waaronder twee Golden Camera Awards op het Los Angeles Film Festival en een gouden en bronzen World Medal Television op het New York Film Festival.

Internationale samenwerking

Planet Ocean is mogelijk gemaakt door A.N.U.A., een Italiaanse associatie voor natuur, mens en milieu. Deze internationale organisatie heeft de afgelopen jaren veel verschillende openlucht tentoonstellingen georganiseerd met een gemiddeld bezoekersaantal van ruim 2 miljoen mensen, zoals EARTH FROM ABOVE" (Yann Arthus-Bertrand, 2004) en "WISDOMS" (Olivier & Danielle Föllmi,2005). Alle exposities dienden hetzelfde doel: bewustwording. Voor de realisatie van dit evenement heeft A.N.U.A. nauw samengewerkt met het Wereld Natuurfonds, de gemeente Den Haag, het MUSEON, Den Haag Marketing en Events, NIKON, en het Italiaanse bureau ATRIUM (Comunicazione & Ambiente).



Gemeente Den Haag