Ingezonden persbericht


jaren in Nederland, maar toch geen pardon

Een Royaal Gebaar, 26.000 gezichten, Vluchtelingen-Organisaties Nederland, INLIA, Landelijk Ongedokumenteerden Steunpunt, (stichting LOS), ASKV Steunpunt Vluchtelingen en Defence for Children hebben zich de afgelopen jaren ingespannen voor het generaal pardon. We zijn blij dat het pardon er nu is, en begrijpen dat iedere regeling ook betekent dat er mensen zullen zijn die er buiten vallen. Maar vluchtelingen die gevolg gaven aan de opdracht Nederland te verlaten, vertrokken naar een ander Europees land, maar weer teruggestuurd werden vanwege de zogeheten Dublin-claim, worden nu buiten de regeling gehouden. Dit is met name schrijnend omdat zij verplicht werden terug te keren naar Nederland, en Nederland hen daarna niet uitgezet heeft.

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over de pardonregeling. Groen Links, D66 en de SP hebben een motie ingediend om die deze groep ook onder het Pardon te laten vallen. Wij hopen dat de PvdA en de CU alsnog hun steun aan deze motie zullen geven.

Stel je krijgt na jarenlang verblijf in Nederland, na afloop van je asielprocedure, de opdracht het land te verlaten binnen 28 dagen. Je doet dat omdat de vreemdelingenpolitie je opdraagt Nederland te verlaten en komt in België. België legt een claim op Nederland op grond van de Schengen overeenkomst. Nederland heeft de claim als rechtmatig aanvaard en erkent daarmee dat de betrokkene nog immer onder haar jurisdictie valt in het kader van de Dublin overeenkomst. Je wordt terug naar Nederland gebracht, er is een fysieke overdracht aan de Marechaussee, maar je wordt niet uitgezet, terwijl dat wel had kunnen of moeten plaatsvinden. Geen uitzetting, wel onder de verantwoordelijkheid van Nederland, wel voldoen aan de overige criteria van de regeling maar geen pardon. Deze mensen zouden ook onder het pardon moeten vallen anders lossen we een groot probleem niet op.

Neem het voorbeeld van iemand uit Ivoorkust die in 1998 asiel vroeg en werd afgewezen, hij deed een tweede asielaanvraag omdat de situatie in Ivoorkust veranderd was. Bleek hij Dublinclaimant te zijn verklaard omdat hij drie dagen in Parijs was geweest en daar een verklaring bij de prefect had getekend die als asielaanvraag werd beschouwd maar waar helemaal niks mee gebeurd is, geen interview, geen beoordeling, niets. De rechter heeft in een andere procedure al gezegd dat hij niet onder het pardon zal vallen. Hij was zes jaar in Nederland, drie dagen in Parijs en daarna weer 2 jr in Nederland. Je ziet ook veel Dublin mensen op AC Schiphol, vaak mensen uit Iran, Irak, Syrië die dan familieleden hebben opgezocht in andere Europese landen. Het moet verschil maken waarom en hoe lang je bent vertrokken, en ook hoe lang je al in Nederland woont. Sommige Dublinclaimanten zijn al 18, 20 jaar in Nederland.

Veel Dublinclaimanten wilden juist niet illegaal hier blijven. Sommige zijn al aan de grenzen opgepakt en hebben maanden tot een jaar in vreemdelingenbewaring gezeten in een ander land. Het zijn geen mensen die bedrog hebben gepleegd, ze hebben juist eerlijk gezegd dat ze uit Nederland kwamen. Een ander voorbeeld: een Somalische vrouw die al in 1996 asiel heeft aangevraagd. Ze heeft twee kinderen van vier en acht jaar. In 2003 werd ze ook in België afgewezen en nu zwerft ze al jarenlang rond in Rotterdam. Dat is heel schadelijk voor deze kinderen. Sommige Dublin claimanten hebben niet eens asiel gevraagd in een ander land.

Tenslotte willen we erop wijzen dat, bij alle beslissingen over het pardon waar kinderen bij betrokken zijn, de belangen van de kinderen een primaire overweging zullen moeten vormen. Deze verplichting vloeit voort uit artikel 3 van het Kinderrechtenverdrag. Als kinderen wél onder het pardon vallen en hun ouders niet, dan hebben de kinderen een zelfstandig verblijfsrecht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Petra Schultz 06 22605845

Alice Beldman 06 40308918

Stichting Een Royaal Gebaar
Stichting 26.000 gezichten
Stichting Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt, LOS Stichting ASKV Steunpunt Vluchtelingen
Stichting Defence for Children
Stichting Vluchtelingen in de Knel

--

---

Informatie over het ASKV/Steunpunt Vluchtelingen vindt u op www.askv.nl Wij zijn bereikbaar op: Frederik Hendrikstraat 111c 1052 HN Amsterdam tel 020-6272408 of 020-4205670 fax 020-4203208 postbank 7913334 tnv Stichting ASKV