Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 8 juni 2007

Noordelijke ontsluiting van de luchthaven Zaventem

Op initiatief van Vlaams minister Kris PEETERS werd de protocolovereenkomst tussen de Vlaamse overheid en de NV Infrabel door de Vlaamse Regering goedgekeurd. De goedkeuring van dit protocol maakt meteen de start van de geïntegreerde heraanleg van de noordelijke ontsluiting van de luchthaven van Zaventem met het diabolo-project mogelijk. Daardoor moet de hinder voor de omwonenden door deze projecten geminimaliseerd worden.

Het investeringsproject 'Noordelijke Ontsluiting van Brussels Airport' kadert in het START-programma (STrategisch Actieplan voor Reconversie en Tewerkstelling in de luchthavenregio) van de Vlaamse Regering en kan dank zij dit protocol nog deze zomer van start gaan. In dit investeringsproject wordt het bestaande complex nr. 12 Vilvoorde - Luchthavenlaan op de A1/E19 vervolledigd, met de aanleg van bijkomende uit- en toeritten langs de noordzijde van het complex, en geoptimaliseerd.

Het gelijkgrondse niveau van de Luchthavenlaan, de Bataviastraat en het kruispunt met de Haachtsesteenweg worden volledig heringericht. Om de capaciteit van de vrachttoegang van Brussels Airport (Cargo zone) te verhogen, wordt er eveneens een viaduct aangelegd vanaf de bestaande brug over de E19, verder over de Luchthavenlaan en de Haachtsesteenweg. Na aanleg van dit viaduct zal het rechtstreeks aansluiten op de ingang van de Cargo-zone van Brussel Airport Company en zo de vrachttoegang tot de luchthaven sterk verbeteren.

Tevens wordt er ten noorden van het (nieuwe) complex een fietsbrug gerealiseerd, resulterend in een volledige gescheiden afwikkeling van het fietsverkeer binnen deze zone. Het project wordt samen uitgevoerd met het DIABOLO-project van de NV Infrabel, dat een nieuwe spoorverbinding vanuit het station Brussel Nationaal Luchthaven richting Brussel en Antwerpen wil realiseren. Hiertoe zal een spoorwegtunnel worden geboord vanaf Brussel Nationaal Luchthaven via de Haachtsesteenweg en Luchthavenlaan, die in de middenberm van de A1/E19 aansluit op de nieuwe spoorlijn 25N, zowel in de richting van Brussel als in de richting van Antwerpen.

Beide voornoemde investeringsprojecten zullen gezamenlijk gerealiseerd worden door de Vlaamse overheid en de NV Infrabel. De gecombineerde uitvoering van beide projecten resulteert in significante economische en maatschappelijke voordelen. Enerzijds wordt de globale investeringskost sterk gereduceerd en anderzijds zal door de voorziene minder-hinder maatregelen en geïntegreerde fasering der werken de hinder voor de weggebruikers tot een minimum worden beperkt .

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Dhr. Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters Tel: 02 552 66 00
GSM: 0477 38 23 37
Email: persdienst.peeters@vlaanderen.be

Lees meer op: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1181275214197