CD&V

Minister Dewael moet Kafka uit elektronische stembureaus weren

07/06/2007

Naar aanleiding van de verkiezingen van 10 juni hebben de gemeenten een uitgebreide reeks richtlijnen ontvangen van de minister van Binnenlandse Zaken. CD&V-Kamerlid en burgemeester van Zoersel, Katrien Schryvers ontdekte een wel erg Kafkaiaanse regel met betrekking tot de hersteldienst.

In de richtlijnen wordt o.a. meegedeeld wat moet gebeuren in elektronische stembureaus wanneer zich een defect voordoet. De onderrichtingen bepalen dat de verantwoordelijke in de gemeente dan contact dient op te nemen met Steria (het bedrijf dat technische ondersteuning biedt) en dan krijgt men een ticket. Op basis van dit ticket komt er een hersteller ter plaatse, en deze herstelt het defect waarvoor het ticket werd opgemaakt. Dat was bij vorige verkiezingen ook het geval.

Maar het gebeurt regelmatig dat in de periode tussen de eerste oproep en het ter plaatse komen van de hersteller in een ander (aanpalend) stembureau van de gemeente zich een probleem voordoet, bijvoorbeeld een pen die niet meer werkt. De hersteller mag dit tweede defect dan niet verhelpen, omdat zijn ticket enkel is opgemaakt voor het eerste defect. Voor het tweede defect moet men de procedure opnieuw starten, nl. bellen voor een ticket, wachten op een hersteller, enz.

Voorzitters van kiesbureaus of kiezers die moeten wachten, begrijpen dit terecht niet. Als zij een hersteller zien, verwachten zij ook dat die elk defect in die locatie mag oplossen.

Katrien Schryvers: "Minister Dewael moet Kafka uit de elektronische stembureaus weren en het gezond verstand laten zegevieren. Het is toch onvoorstelbaar dat een hersteller die aanwezig is, een ander niet-gerapporteerd defect niet mag herstellen. Om dit op te lossen volstaat het dat de Minister van Binnenlandse Zaken de instructie geeft dat wanneer een hersteller ter plaatse is, deze alle defecten die zich voordoen, mag verhelpen."


* door Katrien Schryvers


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be