Ingezonden persbericht

Campus Coalitie, Universiteit Twente
Voor verdere informatie: 06-22184262 (Yori Kamphuis, lijsttrekker)

Persbericht:

3TU moet handen ineen slaan om uitval studenten te verminderen

In reactie op de vrijgegeven cijfers van VSNU stelt de Campus Coalitie (CC), universiteitsraadpartij van de Universiteit Twente, dat door samenwerking in 3TU-verband het probleem van vroegtijdige uitval ondervangen kan worden.

Gedeeltelijk is de hogere uitval op de Nederlandse universiteiten toe te schrijven aan het Bindend Studie Advies (BSA), blijkt uit het gepresenteerde document van VSNU. Hier staat Campus Coalitie niet negatief tegenover, omdat door het gebruik van het BSA de onderwijskwaliteit gewaarborgd kan blijven. Voorwaarde voor het inzetten van een BSA is onder meer professionele studiebegeleiding, iets wat in de optiek van CC nu vaak ontbreekt. Bij het ontbreken van goede begeleiding vallen meer studenten dan noodzakelijk uit.

Door met gebruik van de gezamenlijke kennis een IT-systeem te ontwikkelen waarin de resultaten van studenten gevolgd kunnen worden, kunnen problemen met studeren in een vroegtijdig studium worden gesignaleerd. Een dergelijk systeem moet de basis vormen om een gesprek aan te gaan met een student, waarbij een automatisch waarschuwingssysteem het mentoraat kan inlichten. Het volgsysteem zal alleen feiten weergeven, waarbij de taak van het mentoraat komt te liggen in het afwegen van de prestaties tegen de omstandigheden. Vervolgens kan de juiste studiebegeleiding worden aangeboden. Hierdoor zal de onnodige uitval van studenten worden teruggedrongen.