Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 29 mei 2007

Excursie naar broedende lepelaars en meeuwen op Balgzand

Zaterdag 9 en zondag 10 juni biedt Landschap Noord-Holland iedereen de gelegenheid kennis te maken met misschien wel het rijkste deel van de Waddenzee. De gids neemt u op de fiets mee langs de dijk van Balgzand. Regelmatig wordt er gestopt en vanaf de dijk naar de vogels gekeken. Er broeden lepelaars te midden van de luidruchtige zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen. Verderop zitten duizenden kokmeeuwen op het nest en is het een sport om daartussen de zeldzame zwartkopmeeuw te vinden. Verder broeden er visdiefjes en kluten. Terwijl de eerste lepelaars al uit het ei zijn gekropen, verblijven er nog doortrekkers zoals rosse grutto's en kanoetstrandlopers. Zij hebben nog een lange weg te gaan naar hun broedgebieden in het hoge noorden.

De vogelexcursies zijn tijdens hoogwater. De excursie op zaterdag start om 13.00 uur, de excursie zondag om 14.00 uur. De tochten duren ongeveer 2,5 uur en beginnen en eindigen bij het Natuurinformatiecentrum Balgzand, waar u ook een kijkje kunt nemen. Landschap Noord-Holland heeft fietsen voor u klaar staan.

Het Natuurinformatiecentrum Balgzand ligt bij 't Kuitje aan de Oostoeverweg 80 in Den Helder. Dit is vlak voor de ingang van de Marine, op industrieterrein Oostoever. Dit is goed met borden aangegeven. Aan de excursie kunnen maximaal 20 mensen deelnemen. Reserveren is daarom noodzakelijk. Dit kunt u doen door de InformatieWinkel te bellen op telefoon 0251-362 762. De kosten bedragen ¤ 3,50 per persoon (kinderen tot 12 jaar ¤ 1,20 beschermers Landschap Noord-Holland ¤ 2,50. Neem een verrekijker mee en stevige schoenen.