Ingezonden persbericht


Amsterdam, 30 mei 2007

PERSBERICHT

Surinaamse Minister Michel Felisi opent in Amsterdam landelijke werkconferentie: Eén jaar na de watersnoodramp in Suriname

Op zaterdag 9 juni a.s. opent Michel Felisi, Minister van Regionale Ontwikkeling, de landelijke werkconferentie Eén jaar na de watersnoodramp in Suriname - Van noodhulp naar duurzame ontwikkeling in Paviljoen Het Oosten te Amsterdam. Ruim één jaar geleden, zaterdag 6 mei 2006 om precies te zijn, werd het binnenland van Suriname getroffen door een ongekende watersnoodramp, doordat de Suriname, Lawa en Tapanahoni rivier buiten hun oevers traden ten gevolge van hevige regenval in het zuiden van Suriname. In totaal werden 6500 families in 175 dorpen, circa 37.000 mensen, getroffen door de waterramp.Scholen en medische posten zijn vernield. De bevolking moest vluchten naar hoger gelegen dorpen en bossen, met achterlating van al hun huisraad, voedselvoorraad, kleding, buitenboordmotoren en dergelijke. Het Nederlands publiek reageerde spontaan en massaal met inzamelingsacties en hulpgoederen. De grote hulporganisaties in Nederland, samengebundeld in Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) organiseerde direct na de ramp een nationale hulpactie die ruim 2.25 miljoen euro heeft opgeleverd. In Suriname richtte het Binnenland Overleg NGO's, een overlegorgaan van 12 lokale non-gouvernementele organisaties, een coördinatiecentrum op dat belast werd met de coördinatie van de hulpverlening en de uitvoer van een herstelprogramma.

Minister Felisi, die vergezeld wordt door kabinetschef Patricia Meulenhof, Karin Blufpand, coördinator van Binnenland Overleg NGO's en Hugo Jabini, coördinator van Vereniging Saramaccaanse Gezagdragers is verheugd over de gelegenheid om dank en waardering uit te spreken over de gezamenlijke inspanningen om de nood in de getroffen gebieden te lenigen. "Ik spreek de hoop uit dat mijn aanwezigheid alsook een inspiratie mag zijn voor verdere inzet voor de ontwikkeling van het binnenland" aldus Felisi. Tevens maakt hij ruimte in zijn 8-daagse werkbezoek om (potentiële) ondernemers, investeerders, vertegenwoordigers van kennisinstituten en particuliere hulporganisaties die projecten richting binnenland koesteren op afspraak (via de landelijke werkconferentie) te woord te staan. Een recente audiovisuele productie vervaardigd in de getroffen gebieden dient mede duidelijk te maken wat de situatie van de slachtoffers anno mei 2007 is en wat er in de nabije toekomst ondernomen dient te worden om structurele verbetering van de levensstandaard te bewerkstelligen.

De landelijke werkconferentie is een initiatief van Marron Stichting Dufuni en zal worden gehouden op zaterdag 9 juni a.s. in Paviljoen Het Oosten, Sarphatistraat 410 te Amsterdam. Aanvang plenaire bijeenkomst is 13.30 uur (inloop 12.30 uur) en afsluiting om 17.30 uur. De dag wordt voorgezeten door CDA Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier en het slotwoord wordt verzorgd door Burgemeester Job Cohen. De werkconferentie wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Gemeente Amsterdam, Cordaid Nederland, Zeister Zendings Genootschap, Seva Network Foundation, Stichting IntEnt en VNG International.

Noot aan de redactie:

Voor informatie, programma, aanmelding: www.paripassuconsultancy.nl Contact: K. Vrede / S.J. Deul, t/f 020-6361463, mob 06-42164008, e info@paripassuconsultancy.nl


---- --