Ingezonden persbericht

Walibi World decor voor prijsuitreikingen landelijke niet-roken wedstrijd

Winnaars Actie Tegengif: "Niet roken is sexy!"

Den Haag, 9 juni 2007- Niet roken is sexy! Zo vinden de landelijke prijswinnaars van de niet-roken wedstrijd 'Actie Tegengif'. Vandaag maakten actrices Maryam Hassouni en Eva van de Wijdeven (Dunya en Desie uit de gelijknamige televisieserie) in attractiepark Walibi World bekend wie de Actie Tegengif 2006/2007 gewonnen hebben. Dat zijn klas F13 van het Revius Lyceum uit Wijk bij Duurstede en klas 1A van de Praktijkschool Breda. Zij hadden de meest originele cartoons ingestuurd waarmee ze duidelijk willen maken dat niet roken stoer en sexy is. De landelijke hoofdprijs is een Meet & Greet met Maryam en Eva.

In totaal hadden 3.524 klassen, met ruim 88.000 leerlingen, zich dit jaar opgegeven voor de klassikale niet-roken wedstrijd en besloten een half jaar niet te roken. In elke provincie is per categorie (vmbo/praktijkschool en havo/vwo) een winnaar gekozen. Zij hebben allemaal een dag Walibi World gewonnen. Daarom waren er vandaag ruim 600 jonge niet-rokers aanwezig tijdens de prijsuitreiking in het attractiepark in Biddinghuizen, waar ook rapper
Yes-R een optreden gaf. Na afloop verdween iedereen juichend het pretpark in voor een rondje achtbanen: een heerlijke beloning voor een half jaar niet roken!

Enorme prestatie
Lies van Gennip, directeur STIVORO: "Ik vind het een enorme prestatie van alle Tegengiffers die met hun klas een halfjaar rookvrij zijn gebleven. De meeste rokers zijn ooit begonnen tussen hun 12e en 14e. Actie Tegengif richt zich dan ook op de eerste en tweede klassen van de middelbare school. We proberen hiermee het roken uit te stellen en te laten zien dat niet roken heel normaal is. Als ik de cartoontekeningen van de landelijke winnaars bekijk, denk ik dat we daar aardig in geslaagd zijn!"

De Wedstrijd
Actie Tegengif is een klassikale niet-roken wedstrijd voor alle eerste en tweede klassen van het voortgezet onderwijs. Deelnemende klassen spreken af om gedurende zes maanden niet te roken. Hier hebben ze begin november 2006, klassikaal, een contract voor ondertekend. Daarnaast hebben ze een originele cartoontekening gemaakt. Het aantal rokers in de klas dient gelijk te blijven of te dalen tijdens de wedstrijdperiode om in aanmerking te komen voor de prijzen.

Het doel
Het doel van Actie Tegengif is voorkomen dat jongeren beginnen met roken en het terugdringen van het aantal jongeren dat experimenteert met roken. Hoe jonger ze beginnen, hoe groter de kans dat ze blijven roken. De sociale groep waarin jongeren zich bevinden speelt voor hen een belangrijke rol bij de keuze om al dan niet te beginnen met roken. De Actie is aanvullend op de lessen die op school worden gegeven over roken. Ook het invoeren van een helder rookbeleid binnen de school wordt door Actie Tegengif gestimuleerd.
Actie Tegengif werd dit jaar voor de achtste keer georganiseerd. Het eerste jaar (1999) hadden zich 1.500 klassen met 37.500 leerlingen opgegeven. Dit aantal is inmiddels opgelopen tot 3.524 klassen en ruim 88.000 leerlingen.

Het project
Actie Tegengif is de Nederlandse versie van de 'Smokefree Class Competition'.
Aan dit project doen naast Nederland ook België, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Groot-Brittannië, IJsland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije en Spanje mee. De Europese winnaar wordt in juli bekendgemaakt via www.actietegengif.nl.
De Actie wordt in Nederland gecoördineerd door STIVORO in samenwerking met de Nederlandse Hartstichting en wordt deels gefinancierd door de Europese Commissie.

* * *

Noot voor de redactie,