Extra voorstelling Sahel Opera zondag 10 juni


04.06.2007 / 16:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Prins claus fonds

Prins claus fonds

http://www.princeclausfund.nl

SahelOpera1.jpg

SahelOpera2.jpg

Extra voorstelling Bintou Were, een Sahel Opera
Zondag 10 juni, Muziekgebouw aan t IJ, Amsterdam

Bintou Were en haar vrienden aangekomen in Nederland

Op zondag 10 juni is een extra voorstelling ingelast van Bintou Were, een Sahel Opera, in het Muziekgebouw aan t IJ in Amsterdam. Alle voorstellingen van de Sahel Opera, die plaatsvinden in het kader van het Holland Festival op 7,8 en 9 juni, verkochten heel snel uit. De belangstelling blijft groot! Zaterdag 2 juni arriveerden de cast en het artistieke team op Schiphol. HM Koningin Beatrix, Prins Constantijn en Prinses Laurentien zullen de première op 7 juni as. bijwonen.

Bintou Were en haar vrienden aangekomen in Europa
Meer dan tachtig zangers, dansers, musici, geluids- en lichttechnici uit tien landen in de Sahel regio zijn zaterdag aangekomen op Schiphol, klaar voor de Europese première van Bintou Were, een Sahel Opera. De wereldpremiere vond op 17 februari plaats in Bamako, Mali aan de oever van de rivier de Niger.

Het verhaal van Bintou Were, een Sahel Opera is een verhaal dat iedereen uit het droge gebied kent: jonge mensen, die in wanhoop over werkeloosheid, corruptie, droogte en natuurrampen de woestijn doortrekken om de barrières te kunnen nemen in de Spaanse enclave Mellila en een beter leven te vinden in Europa. Het verhalen vertellen en zingen behoren tot hun culturele tradities. Opera is voor hen een nieuwe ervaring.

Het idee van een opera uit de Sahel is van Prins Claus (1926-2002 ). Als erevoorzitter van het fonds voor cultuur en ontwikkeling sprak hij er al bij het ontstaan van het Fonds over met de directeur, Els van der Plas. Het Prins Claus Fonds benaderde vanaf 2001 artiesten uit de regio om hun belangstelling te polsen. De opera zou het muzikale en theatrale talent uit verschillende landen in de regio bijeenbrengen; iedereen was enthousiast.

Eerst werd een competitie georganiseerd om componisten te selecteren, workshops om ideeën en muziek uit te proberen. Castings zijn gehouden in Guinee Conakry, Mali, Senegal en Burkina Faso. 57 Artiesten zijn geselecteerd. Het talent was er, nu moest de samenwerking tussen mensen met uiteenlopende achtergrond vorm krijgen. Zaterdag jl. stond er een operateam op Schiphol, trots om hún opera te laten zien in Amsterdam.

De opera is een coproductie van het Prins Claus Fonds, de Republiek Mali en Théâtre du Châtelet in Parijs en had niet gerealiseerd kunnen worden zonder de steun van de Nationale Postcode Loterij, het HGIS- Cultuurprogramma, het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nederlandse Ambassade in Mali, de Ford Foundation en de VandenEnde Foundation

Kaartverkoop
Kaartverkoop
Kaarten voor de extra voorstelling op 10 juni zijn verkrijgbaar via de Holland Festival Ticketservice: www.hollandfestival.nl, telefoon 020 523 77 87 en aan de festivalkassa in de Stadsschouwburg Amsterdam (open van maandag t/m zondag tussen 10.00 en 18.00 uur. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij het Muziekgebouw aan t IJ: www.muziekgebouw.nl, telefoon 020 788 20 00 en aan de kassabalie (open van maandag t/m zaterdag tussen 12.00 en 19.00 uur en op concertdagen tot aanvang van het concert)