Ingezonden persbericht


We kondigden het al eerder bij u aan, maar a.s. zondag is het zo ver:

PvdA stadsdebat over kunst en cultuur

Hoe is het gesteld met kunst en cultuur in Alkmaar? Waarom wonen en werken er in Alkmaar zo weinig kunstenaars? En kost kunst en cultuur alleen maar geld of levert het juist geld op? Deze en andere vragen komen zondag 10 juni aan bod tijdens een middag vol cultuur, debat, en muziek in Kunstyssen, het centrum voor hedendaagse kunst in Alkmaar, Kanaalkade 65-66.

Erna Winters, directeur van de bibliotheek, Marco Kuipers organisator van het Indian Summer festival, Peter Blaauwboer, directeur van de Vest en vele andere betrokkenen uit de wereld van kunst en cultuur zullen zich samen met de wethouders Hans Meijer van cultuur en Rian van Dam van economische zaken buigen over de vraag hoe we van Alkmaar ­nog meer- een culturele topstad kunnen maken. Dit is het moment, want komend najaar praat de gemeenteraad van Alkmaar over een nieuwe cultuurnota, waarin zal staan hoe het kunst- cultuurbeleid voor Alkmaar er de komende vier jaar uit gaat zien.

Natuurlijk wordt er tijdens deze bijeenkomst niet alleen gedebatteerd. Er zijn columns en er is voor en na het debat muziek van de Alkmaarse band the Tunes.

De bijeenkomst begint om 15.00 uur, de toegang is gratis. Bijgaand treft u de de PvdA cultuurschets aan, welke de PvdA fractie als aanzet voor de discussie heeft gemaakt. U bent van harte uitgenodigd.

Gert-Jan Leerink
06-51106878
weblog: www.20six.nl/GJ-leerink


1e schets kunst- en cultuurbeleid PvdA Alkmaar

Hieronder de door de PvdA opgestelde schets m.b.t. kunst- en cultuurbeleid in Alkmaar welke bedoeld is als inhoudelijke aftrap voor het debat op 10 juni.

PvdA uitgangspunten, waarom vinden we als PvdA cultuur belangrijk:

Cultuur geeft 'ziel' en identiteit aan de stad. Een stad kan en moet meer zijn dan een verzameling mensen en een verzameling gebouwen. Een stad moet leven. Kunst en cultuur kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Voor heel veel mensen vormt actieve en passieve deelname aan kunst en cultuur een bron van inspiratie. Bovendien hebben kunst en cultuur ook belangrijke positieve effecten voor de stad als geheel. Ze zijn belangrijke bronnen voor trots, identificatie en binding met de stad.

Cultuur is een belangrijk middel om te komen tot komen tot integratie Veel kunstuitingen zijn onlosmakelijk verbonden met de identiteit en cultuur van de maker. Waar verschillende etnische groepen naast elkaar, en veelal 'langs elkaar' leven, zijn activiteiten op het gebied van kunst- en cultuur de uitgelezen plek waar wisselwerking (ontmoeting, uitwisseling en kruisbestuiving) plaats kan vinden.

Alle Alkmaarders moeten de kans krijgen om hun eigen talent te ontdekken en te ontwikkelen. Bij cultuurbeleid staat niet alleen het delen van schoonheid centraal, maar tevens het bieden van mogelijkheden aan mensen zelf om hun talenten te ontwikkelen en daar plezier in te hebben. (volksverheffing, noemden we dat vroeger in onze geledingen)

Cultuur en economie kunnen elkaar versterken. Een bloeiende cultuurstad maakt het interessant voor bedrijven om zich in Alkmaar te vestigen. (Richard Florida heeft in dit opzicht drie jaar geleden met zijn boek 'The flight of the creative class' wereldwijd de toon gezet. Florida's onderzoek bracht naar voren dat bedrijven zich tegenwoordig daar vestigen waar het talent zit en niet meer andersom. En dat talent een stad massaal de rug toegekeerd, als verzuimd wordt een stedelijk klimaat te creëren dat aantrekkelijk is voor de creatieve klasse) Een goede en sterke economie kan op haar beurt impulsen geven aan de economie in Alkmaar.

PvdA doelstellingen:

Vanuit de hierboven genoemde uitgangspunten formuleert de PvdA fractie voor de komende vier jaar de volgende doelstellingen:


1. Over vier jaar heeft Alkmaar de culturele basisvoorzieningen in de stad minimaal op het niveau gebracht welke past bij een stad van 100.000 inwoners ( wegwerken 'achterstallig onderhoud')

Er wordt de komend vier jaar tijd, menskracht en geld beschikbaar gesteld voor:


- Het realiseren van een professioneel poppodium
- Het creëren van een filmhuis met een A. status, het goed onderdak brengen van een voorziening voor experimenteel theater, een presentatiepunt t.b.v. moderne kunst, dit alles binnen het nieuw te ontwikkelen centrum voor woord, beeld en geluid
- Voor de 'broedplaatsachtige' activiteiten van Kunsteyssen wordt een structurele oplossing / cq een ander pand gevonden.
- De grote zaal van de Vest wordt aangepast aan de eisen van deze tijd
- De rest van de culturele voorzieningen in de stad blijft minimaal op hetzelfde niveau


2. De komende twee jaar wordt een doorkijk gemaakt naar de te verwachte gewenste culturele infrastructuur in 2020 en wordt in een stappenplan duidelijk gemaakt hoe de gemeente hier op anticipeert

De afgelopen jaren is veel tijd en energie gestoken in 'het wegwerken van achterstallig onderhoud'. Terwijl andere steden zich doorontwikkelen en anticiperen op de toekomst, lijkt Alkmaar haar handen vol te hebben met het in acceptabele staat brengen van de huidige culturele infrastructuur. De enige manier om vanuit deze defensieve positie in het offensief te geraken is naast het wegwerken van achterstanden de komende jaren eveneens de blik op de toekomst te richten. Hoe ziet de stad er uit in 2020 en sluit de huidige culturele infrastructuur hier nog bij aan? Voorbeeld: is het reëel te veranderstellen dat de huidige schouwburg de Vest over 15 jaar nog voldoet aan de eisen van een modern theater, en zo nee, is het dan niet verstandig om b.v. reeds nu ruimte binnen het nieuwe Overstad en gelden te reserveren?


3. Over vier jaar is er in Alkmaar, verdeeld over de stad, een meer representatief aanbod van kunst en cultuur (muziek, theater, kunst, film, toneel etc.), wat wil zeggen dat meer bevolkingsgroepen zich in het aanbod moeten kunnen herkennen en als gevolg hiervan de bezoekersgroep een meer representatieve afspiegeling gaat vormen van de Alkmaarse bevolking.

Hoewel Alkmaar natuurlijk niet het multiculturele karakter heeft van een stad als Amsterdam of Rotterdam is ook Alkmaar een stad waarin veel mensen van verschillende leeftijden en met de verschillende culturele achtergronden naast elkaar leven. Helaas betekent dit nog niet dat er in Alkmaar ook een voor alle leeftijden en culturen representatief aanbod is en de bezoekersstroom een goede afspiegeling vormt van de Alkmaarse bevolking. Als het aan de PvdA fractie ligt proberen we hier de komende jaren iets aan doen, bijvoorbeeld door hierover prestatieafspraken te maken met de verschillende gesubsidieerde instellingen. Omdat ook voor cultuur de stelregel 'jong geleerd is oud gedaan'opgaat, zal er als het aan de PvdA ligt extra aandacht worden besteed aan het bereiken en betrekken van jongeren.


4. Het cultuuraanbod wordt voor een zo breed mogelijke laag van de bevolking toegankelijk gemaakt, er wordt de komende vier jaar gestreefd naar 10% meer bezoekers

Er worden verschillende maatregelen genomen en initiatieven gestimuleerd welke er toe moeten leiden dat de het aantal bezoekers van culturele instellingen en activiteiten de komende vier jaar met 10% zal stijgen:


- Maatregelen die er op gericht zijn de financiële drempel te slechten (o.a. stadspas,)
- Maatregelen die er op gericht zijn de -multi-culturele drempel de verlagen (zie 3)
- Initiatieven met een drempelverlagende werking als festivals, cultuur op het plein, popsurprise, cultuur in de wijk, cultuurpark de Hout, etc
- Activiteiten m.b.t. cultuureducatie op basisscholen worden geïntensiveerd en zo mogelijk uitgebreid naar het voortgezet onderwijs
- Kunst in de openbare ruimte wordt actief gestimuleerd, de landelijk afgeschafte 1% regeling voor kunst bij openbare bouwwerken wordt door Alkmaar desondanks zo veel als mogelijk nagestreefd.


5. Er wordt actief gestimuleerd dat Alkmaarders niet alleen passief kunst en cultuur consumeren maar er ook zelf actief aan de slag gaan


- Het actief stimuleren van activiteiten in buurten en wijken wordt voortgezet, de cultuurverkenner krijgt meer tijd en een eigen 'participatiebudget'
- Stimuleringsprojecten als 'popsurprise' worden verbreed naar andere culturele sectoren
- Er wordt gewerkt aan voldoende atelier en andere werk/oefenruimten
- Ieder jaar wordt een aansprekende theatermaker/regisseur/filmmaker/etc, van buiten de stad gevraagd een groot project in Alkmaar met Alkmaarders te realiseren


6. De gewenste wisselwerking tussen cultuur en economie wordt geconcretiseerd


- Er wordt de mogelijkheid onderzocht van een economisch/cultureel structuurfonds waarbinnen gemeente(n) -uit de regio- en bedrijfsleven gezamenlijk werken aan een goede en noodzakelijke culturele infrastructuur van stad (en regio).
- De subsidievoorwaarden voor culturele instellingen en activiteiten worden zo gewijzigd dat het aantrekken van extern geld niet wordt bestraft maar beloond.

Financiën en de noodzaak tot kiezen

In deze 1e schets ontbreekt -vooralsnog- de financiële paragraaf. In de definitieve versie die we n.a.v. alle reacties zullen maken, zullen we nader ingaan op het totaalbedrag dat in Alkmaar aan cultuur wordt gespendeerd. Maar ongeacht de hoogte van dit bedrag zullen de financiën uiteindelijk altijd een belangrijke rol spelen bij het vaststellen van een nieuwe cultuurnota. Daarom zal de PvdA in de definitieve versie van deze 'cultuurschets', ook een PvdA prioriteiten top vijf voor de komende vier jaar opnemen. Wat ons betreft is het maken van zo'n top vijf overigens een ideale insteek voor het debat op 10 juni.

Heeft u een eigen culturele prioriteiten top 5 of wil u anderszins reageren op deze 1e schets? Dat kan! Door ons te bellen voor een afspraak, ons een email te sturen, of te komen op het debat op 10 juni!

Gert-Jan Leerink (06-51106878 mail: gjleerink@orange.nl ) Jorieke de Mol van Otterloo (0614869908 mail jorieke77@chello.nl )

---- --