NMBS

Trein stopt vanaf 10 juni opnieuw in Evergem

06/06/2007

Vanaf zondag 10 juni stoppen na 49 jaar opnieuw treinen in Evergem. Dit zal het openbaar vervoersaanbod in de gemeente aanzienlijk verbeteren. Het centrum van Evergem wordt voortaan weer op een snelle en filevrije manier per spoor met Gent en Eeklo verbonden. Vanuit de stations Gent-Dampoort en Gent-Sint-Pieters zijn er goede aansluitingen naar onder andere Antwerpen en Brussel.

De stopplaats Evergem op de spoorlijn Gent-Eeklo (lijn 58) werd in 1958 gesloten. Het stationsgebouw werd afgebroken om het graven van de Ringvaart, die het overstromingsgevaar in en rond Gent moest opvangen, mogelijk te maken. De NMBS voerde een haalbaarheidsstudie uit om te kijken of er voldoende potentieel was om de stopplaats te heropenen. Op 5 december 2005 gaf het directiecomité van de NMBS groen licht. De nieuwe stopplaats komt op dezelfde plaats van het afgebroken stationsgebouw aan het Stationsplein. De NMBS rekent op ongeveer 400 instappende reizigers op een weekdag.

Treinaanbod

In de week rijdt er tussen Gent en Eeklo elk uur een trein en in het weekend om de 2 uur. s Morgens en s avonds is er één extra piekuurtrein. In de week vertrekt de eerste trein naar Gent-Dampoort/Gent-Sint-Pieters om 5.22 u, de laatste om 21.19 u. Om 6.41 u vertrekt de eerste trein naar Eeklo en de laatste om 21.41 u. De reistijd naar Gent bedraagt 21 minuten, naar Eeklo 14 minuten.

Treinbiljetten kunnen worden gekocht in krantenwinkel Evergreen in Evergem-centrum of in de trein bij de treinbegeleider.

Toegankelijk perron

Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnet, bouwde in Evergem een nieuw, hoog perron van 180 meter lengte met een comfortabele toegangstrap (investering 250.000 euro) en een helling voor minder mobiele personen en kinderwagens (investering 150.000 euro). De gemeente Evergem betaalt de helft van de helling.

De nieuwe stopplaats is uitgerust met twee schuilhuisjes, een zitbank met drie zitjes, vuilnisbakken, geluidsinstallatie, verlichting en bewegwijzering.

NMBS-Holding bouwde een nieuwe overdekte stalling met vlinderdak voor 42 fietsen (kostprijs 69.000 euro). Er is plaats voor dertig autos.

De NMBS-Groep investeerde 500.000 euro in de heropening van de stopplaats Evergem.

Snelheidsverhoging op lijn 58

Infrabel werkt op de spoorlijn 58 aan de aanpassing van de seininrichting en de afschaffing van overwegen zodat vanaf eind dit jaar de treinen tussen Eeklo en Wondelgem 120 i.p.v. 90 km/h zullen kunnen rijden. Het baanvak Eeklo Wondelgem telde 31 overwegen, 12 zijn al opgeheven. Dit jaar verdwijnen er nog 4.

Het afschaffen van overwegen past in de strategie van Infrabel voor enerzijds een continue verhoging van de veiligheid aan haar overwegen en op het spoorwegnet. Anderzijds zorgt dit ook voor een vlottere doorstroming en een verbeterde regelmaat van het treinverkeer.

In het voorjaar van 2008 vervangt Infrabel de Wiedauwkaaibrug over het kanaal Gent-Terneuzen door een nieuwe brug. De lijn wordt dan tussen Wondelgem en Gent-Dampoort van 40 op 80 km/h gebracht.

Feestelijkheden

De eerste trein stopt in Evergem op zondag 10 juni om 6.47 uur. De NMBS onthaalt de eerste reizigers met een verrassingsontbijt.

Woensdag 13 juni om 11.45 uur wordt de stopplaats officieel geopend door de drie gedelegeerd bestuurders van de NMBS-Groep (Jannie Haek van NMBS-Holding, Luc Lallemand van Infrabel en Marc Descheemaecker van NMBS) en vertegenwoordigers van het gemeente- en provinciebestuur.

Zaterdagnamiddag 23 juni organiseert de gemeente Evergem een groot volksfeest met tal van activiteiten. Vanaf 14.00 uur is jong en oud welkom aan het Stationsplein.