Technische Universiteit Delft

Muziek van Dietrich Buxtehude
door SG

Studium Generale concert - Ach Herr, lass dein' lieb Engelein

10 juni 2007 | 12:00 uur
plaats: DOK, Vesteplein 100, Delft

In 2007 is het driehonderd jaar sinds de dood van de Deens-Duitse componist Dietrich Buxtehude, reden om de prachtige muziek uit het omvangrijke oeuvre van deze invloedrijke componist weer eens uitgebreid tot klinken te brengen.

Dietrich Buxtehude is de beroemdste vertegenwoordiger van de Noord-Duitse Orgelschool die afstamde van Jan Pieterszoon Sweelinck. Als echte Barokcomponist componeerde hij zowel wereldlijke als geestelijke muziek voor clavecimbel, strijkinstrumenten, koor en orgel. Het vocale werk maakt het grootste deel van Buxtehude's composities uit. De belangrijkste werken die hij schreef waren Oratoriumachtige Abendmusiken, waarmee de geschiedenis van de geestelijke concerten in Duitsland begint. Daarnaast Kantates, die naar contemporain gebruik vooral voor de eredienst geschikt waren. Buxtehude deed moeite om de inhoud van de tekst op een persoonlijke wijze levendig weer te geven.

Van grote invloed is Buxtehude's werk dus geweest op bekende componisten als Telemann en Händel. Ook voor Johann Sebastian Bach was hij een muzikaal voorbeeld, zozeer zelfs dat Bach te voet 300 km aflegde om Buxtehude te horen. Vermoedelijk nam Bach in 1705 ook les bij Buxtehude. Het oponthoud bij hem betekende zo veel voor Bach dat hij zijn "leervakantie" eigenmachtig verlengde en daarmee zijn eigen baan als organist op het spel zette. Enkele componisten kregen de kans om Buxtehude op te volgen, maar werden dan afgeschrikt door het vooruitzicht om meteen Buxtehude's dochter te moeten trouwen...

2007 is uitgeroepen tot "Buxtehude-jaar", en het ensemble i buoni antichi, o.l.v. Coen Vermeeren, al jarenlang bekend met het uitvoeren van Bach Kantates, zal zondag 10 juni om 12 uur in DOK Delft een aantal bekende werken van Buxtehude, waaronder o.a. "Ach Herr, laß dein' lieb Engelein..." en het schitterende "Jesu meines Lebens Leben.", voor koor, solisten, strijkorkest en continuo, ten gehoren brengen.

Toegang gratis en geen aanmelding nodig

Meer informatie? www.sg.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 06 juni 2007