Gemeente Utrecht

Werkbezoek Stuttgart in teken van luchtkwaliteit en verkeer

Wethouder Verkeer en Milieu Tymon de Weger brengt van 10 tot 13 juni een werkbezoek aan Stuttgart. De wethouder is een van de belangrijkste sprekers op het internationale seminar "Cities for mobility". In zijn speech houdt De Weger een pleidooi voor herbezinning in het denken over stedelijk verkeer. Hij gebruikt zijn verblijf ook om in Stuttgart inspiratie op te doen over de lokale aanpak van luchtkwaliteitsproblemen. Verder bezoekt hij Stuttgart Hauptbahnhof, dat - net als in Utrecht- een ingrijpende herontwikkeling wacht.

Stuttgart: "cities for mobility" is een seminar waaraan bestuursdelegaties uit Europa en Zuid-Amerika deelnemen. In zijn bijdrage aan het seminar gaat Tymon de Weger in op verkeers-en luchtproblematiek in en rond Utrecht. Zijn conclusie is dat de grenzen van de huidige (auto) mobiliteit in zicht komen. Maatregelen op lokaal en regionaal niveau zijn niet voldoende om de luchtkwaliteit in de stad te laten voldoen aan Europese normen. Met steden als Berlijn, Madrid, Milaan en Stuttgart vraagt Utrecht de Europese Commissie om hierover harde afspraken te maken met de auto-industrie.

Tymon de Weger laat zich tijdens het werkbezoek informeren over plannen van Stuttgart om -via invoering van milieuzonering- vuile personenauto's te weren uit de stad. Van zowel Utrechtse als Stuttgartse zijde bestaat veel belangstelling om kennis en ervaringen uit te wisselen rond het nemen van milieumaatregelen. In het kader van kennisuitwisseling is ook een bezoek aan Stuttgart 21 gepland. Op deze tentoonstelling presenteert de Duitse stad haar plannen voor een ingrijpende herontwikkeling van het gebied rond Stuttgart Hauptbahhof.

Noot voor de media
Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Gerard Derksen, tel. 030- 2861168/ 06- 270 30 714