Museon Den Haag

datum:
7 juni 2007

inlichtingen bij:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl)

telefoon:
070-3381421 of 0616578515

Het gezicht van de Zee in Museon

Expositie en boek van natuurfotograaf Dos Winkel

Vanaf 10 juni 2007 is de tentoonstelling Het Gezicht van de Zee in het Museon in Den Haag te zien. De tentoonstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van de bekende Nederlandse natuurfotograaf Dos Winkel. Het fotomateriaal dat wordt getoond bestaat uit 30 indrukwekkende close-up portretten van vissen en andere zeedieren. Deze beelden tonen de verrassende variatie in vormen en kleuren van een wereld die maar weinigen kennen. Alle foto´s die hier te zien zijn werden op een afstand van tussen de 10 en 30 cm gemaakt met een 105 mm macrolens. Hierdoor zijn verrassende details zichtbaar. Deze zeer tot de verbeelding sprekende foto's zijn te zien tot en met 28 oktober 2007. Voor meer informatie en publiciteitsmateriaal, kijk op www.museon.nl

Uitnodiging voor de pers voor de opening

Op zaterdag 9 juni wordt de expositie om 14.00 uur geopend door Dos Winkel met een dia en dvd-presentatie. De pers is hierbij van harte uitgenodigd. Indien u van deze invitatie gebruik wenst te maken kunt u dit doorgeven via e-mail aan ldjong@museon.nl

Duiker en natuurfotograaf Dos Winkel
Dos Winkel is een gerenommeerde onderwaterfotograaf. Hij heeft meer dan 3500 duiken van gemiddeld een uur gemaakt, voor het overgrote deel in tropische wateren. Met zijn fotowerk wil hij het publiek laten nadenken over de natuur en tevens de rol van de mens belichten ten aanzien van het behoud hiervan.

Boek

Het fotoboek Het Gezicht van de Zee / (Faces of the Deep) is vanaf 10 juni 2007 verkrijgbaar in de boekhandel. Het is het tweede deel van een trilogie, het resultaat van ruim twintig jaar duiken. Het eerste deel toont macrofotografie uit de diepzee, van vooral vissendetails en het laatste deel staat in het teken van algemene onderwaterbeelden, van Antarctica tot tropische koraalriffen. Het boek wordt in Nederland uitgegeven door Nilsson & Lamm Publishing; het ISBN-nummer is 978 9085410249. De verkoopprijs is 39,95.

Buitententoonstelling Planet Ocean
Vanaf 8 juni 2007 is parallel aan Het Gezicht van de Zee de buitenexpositie Planet Ocean op de boulevard van Scheveningen te zien. Deze tentoonstelling is een verbazingwekkende expositie en een unieke gelegenheid om meer te weten te komen over de onderwaterwereld. Honderd grote, originele foto's, opgesteld over een afstand van 400 meter, tonen het zeeleven van zeer dichtbij en bejubelen de schoonheid en teerheid ervan. Teksten geven informatie over de impact van de oceanen op ons leven en het werk van het Wereld Natuur Fonds. De expositie is te zien tot 16 september 2007. Meer weten? Kijk op www.denhaag.com.

Another World, kleuren, vormen en structuren in Smelik en Stokking De derde expositie van Dos Winkel is onder de titel Another World vanaf 7 juni 2007 te zien in de Haagse Kunsthandel Smelik en Stokking. Het betreft hier een selectie van zeer artistieke foto´s, met onwaarschijnlijke kleuren, vormen en structuren. Deze non-conformistische weergave van de schoonheid van de koraalriffen heeft ertoe geleid dat er wereldwijde belangstelling ontstond voor de Dos Winkel uit de natuur geïsoleerde details. Kijk voor meer informatie op www.smelik-stokking.nl.

Fotobijschrift
Langneus kogelvis Canthigaster rostrata
Afmeting van de vis: circa 6 cm.

Bonaire, Nederlandse Antillen; Caribische Zee; 8 meter diep.

Wanneer dit visje gaat slapen, zoekt hij meestal een plekje tussen veelkleurige sponzen om niet op te vallen. De Town Pier in Kralendijk, de hoofdstad van Bonaire, is dan een uitgelezen plek, omdat de pilaren van de pier overdadig begroeid zijn met sponzen. Opvallend zijn de blauwe strepen die het oog accentueren. De langneus kogelvis is de kleinste vertegenwoordiger van de familie van de kogelvissen.

Voorzieningen
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende gratis parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Openingstijden
Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties
(alle regio's) is het Museon ook op maandag geopend.

Openbaar vervoer
Tram 17 en bus 24

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
T. 070-3381338
E. info@museon.nl
www.museon.nl

TARIEVEN: Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: E 4,- / jeugd 12 t/m 18 jaar: E 6,- /
volwassenen: E 7,50 / 65+ Pashouders: E 6,- . Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer
dan 20 personen mogelijk.