Gemeente Nijmegen

Opening vernieuwde Willemsweg


07/06/2007

Zondag 10 juni heropent wethouder Hannie Kunst om 13.00 uur de vernieuwde Willemsweg. Het deel van de weg tussen Graafseweg en De Genestetlaan is opgeknapt met nieuwe bestrating, bomen en een verbeterd trottoir. Daarnaast ondersteunt de gemeente de winkeliers met een speciaal voor hen aangestelde gebiedsmanager, subsidies om de winkels op te knappen en extra toezicht.

De herinrichting van de Willemsweg is het eerste zichtbare resultaat van een brede aanpak om de weg als winkelgebied op te frissen en een visitekaartje voor de hele wijk te laten zijn. De afgelopen jaren namen de leegstand en verloedering in de straat toe. Eind 2005 kreeg de gemeente Europese subsidie om de Kop Willemsweg aan te pakken.

Er was een groot verloop onder de winkeliers en er vonden geen gezamenlijke activiteiten plaats. Dat is nu door onder meer de inzet van een gebiedsmanager veranderd. Bovendien is er een nieuwe winkeliersvereniging opgericht, waarvan iedereen lid is. De vereniging werkt bijvoorbeeld aan het Keurmerk Veilig Ondernemen en de winkeliers geven een eigen ondernemersblad uit.

Winkeliers kunnen van de gemeente maximaal 40.000 euro subsidie krijgen voor de verbetering van hun inventaris en gevelaanpak. Extra toezicht komt er dit najaar via de inzet van buurtpreventiemedewerkers. Het gaat daarbij om werklozen, die de ROC-opleiding Beveiliging volgen. Zij doen bij Bureau Toezicht van de gemeente ervaring op in het winkelgebied van de Willemsweg, maar ook in andere delen van de wijk.

De heropening van de weg valt samen met de Trots op de Wijkdag. De Wijkraad organiseert dit festijn samen met wijkgroepen en met ondernemers. Er vinden optredens plaats van wijkbewoners, wijkgroepen presenteren zich, er is een voetbalkooi, de winkels zijn open en voor het eerst is de atoomschuilkelder uit 1954 te bezichtigen.

Het programma van de Trots op de Wijkdag staat op www.willemskwartiernijmegen.nl