Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Onderwerpen NioScoop, 10 juni 2007, 13.00 tot 13.30 uur, Nederland 2 Herhaling op zaterdag 16 juni, 11.25 - 11.55 uur, Nederland 2

Palestijnse ex-gevangen in Nederland
De Palestijnse jongens Shehada Salah (15) en Ziad Mahfuth (16) waren allebei 14 jaar toen ze gearresteerd werden door de Israëlische soldaten. Tijdens hun verhoren en verblijf in de gevangenis zijn ze vernederd en mishandeld. De twee zaten respectievelijk negen en vijftien maanden vast op verdenking van het gooien van een molotovcocktail en stenen naar Israëlische soldaten. Afgelopen week waren ze in Nederland om hun verhaal te doen in het kader van 40 jaar bezetting. Nioscoop trok twee dagen met Shehada en Ziad op, terwijl zij een petitie aan de Tweede Kamer aanboden en voorlichting geven op scholen.

Chirurgen opereren gratis in Marokko
Op initiatief van stichting Karam, is een team van Nederlandse chirurgen afgereisd naar Kliniek Rif in de Marokkaanse provincie Tetouan, om gratis een week lang tientallen kansarme gehandicapte kinderen en volwassenen te opereren. Daarnaast zijn honderden ingezamelde medische spullen uitgedeeld. Het team dat uit drie chirurgen en twee operatieassistentes bestaat, is verbonden aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam, het Spaarne ziekenhuis in Hoofddorp en het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Tientallen patiënten met een aangeboren afwijking of met een handicap door een ongeluk, hebben zich aangemeld voor een gratis operatie. Het medisch team uit Nederland heeft uiteindelijk een eindselectie gemaakt van 36 mensen die daadwerkelijk zijn geholpen. Nioscoop reisde met deze speciale delegatie mee.

Onderwerpen De Horizon, 9 juni 2007, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5

Gesprek met Filip Dewinter
Een dag voor de Belgische parlementsverkiezingen schuift de meest omstreden Vlaamse politicus aan bij De Horizon. Filip Dewinter zorgt met zijn partij Vlaams Belang regelmatig voor heftige reacties. De islam moet volgens hem uit het Belgische straatbeeld verdwijnen en vormt de grootste bedreiging voor Europa. Waarom zijn Dewinter en zijn achterban zo benauwd voor deze religie? En hoe staat hij tegenover Belgen die zich bekeren tot de islam? Dewinter komt zijn gedachtegoed persoonlijk toelichten in De Horizon.