European Union



IP/07/344

Brussel, 16 maart 2007

Deelname van commissaris Louis Michel aan de Belgische parlementsverkiezingen

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, heeft de verlofaanvraag van commissaris Louis Michel gehonoreerd, zodat deze namens zijn partij kan deelnemen aan de komende parlementsverkiezingen in België, die op 10 juni zullen plaatsvinden. Zoals hij al eerder had gezegd, wilde Michel de voorzitter als eerste officieel op de hoogte stellen van zijn besluit. Louis Michel zal van 12 mei, de dag waarop de kieslijsten worden ingediend, tot 10 juni 2007, de dag van de verkiezingen, met onbetaald verlof zijn. Hij heeft beloofd gedurende die periode geen beroep te doen op de diensten van de Commissie of haar personele en materiële hulpmiddelen.

Met het oog op de continuïteit en het beheer van de portefeuille waarvoor Michel verantwoordelijk is, heeft de voorzitter commissaris Olli Rehn aangewezen als tijdelijke vervanger.

Achtergrond


1. Tekst van de brief van Michel aan Barroso

"Geachte voorzitter,

Mijn partij heeft mijn hulp gevraagd in verband met de Belgische parlementsverkiezingen en heeft mij gevraagd kandidaat te zijn op de senaatslijst. Ik heb dit in beginsel aanvaard, mits ik als lijstduwer op de laatste plaats bij de effectieven kom te staan.

In de geest van de gedragscode voor de Europees commissarissen, heb ik besloten een verzoek in te dienen tot onbetaald verlof voor de periode tussen de indiening van de kieslijsten (12 mei 2007) tot de datum van de verkiezingen (10 juni 2007).

Uiteraard zal ik gedurende deze periode geen gebruik maken van de diensten van de Commissie of haar personele of materiële hulpmiddelen (gsm, dienstauto, enz.).

Tijdens de campagne zal ik er uiteraard op letten geen schade toe te brengen aan het werk van de Commissie en alle Europese instellingen positief voor het voetlicht te brengen.

Tot die tijd zal ik mij wanneer ik niet als commissaris spreek uitdrukken op een wijze die past bij onze eerbiedwaardige instelling.

Hoogachtend,

(getekend door Louis Michel)


2. Relevante punten uit de gedragscode van de Europese Commissie

"De leden van de Commissie mogen actief lid zijn van een politieke partij of een vakbond, mits deze activiteiten hun beschikbaarheid voor de Commissie niet in gevaar brengen."

"De leden van de Commissie stellen de voorzitter in kennis van hun voornemen om deel te nemen aan een verkiezingscampagne en van de rol die zij daarin willen spelen. De voorzitter bekijkt per geval de specifieke omstandigheden en besluit of de beoogde deelname aan de verkiezingscampagne verenigbaar is met het ambt van Europees commissaris."

"De leden van de Commissie die zich kandidaat stellen voor een openbaar ambt stellen de voorzitter eveneens in kennis van de mate waarin zij willen deelnemen aan de verkiezingscampagne. Als zij een actieve rol in de campagne willen spelen, kunnen zij gedurende die periode niet deelnemen aan de werkzaamheden van de Commissie".

"De leden van de Commissie mogen geen enkel openbaar ambt uitoefenen."


3. Precedenten

Er zijn vele eerdere gevallen, waarvan er hieronder enkele worden genoemd:

Commissie-Santer: Jacques Santer zelf en Emma Bonino namen in juni 1999 deel aan de verkiezingen voor het Europees Parlement; toen zij werden verkozen, besloten ze in juli voor het Parlement te kiezen en hebben zij de Commissie verlaten.

Commissie-Prodi: Anna Diamantopoulou nam in maart 2004 deel aan de Griekse parlementsverkiezingen. Zij werd verkozen en verliet de Commissie (zij werd opgevolgd door Stavros Dimas). Viviane Reding en Philippe Busquin namen in juni 2004 deel aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Reding werd verkozen, maar gaf haar zetel op voor een plaats in de Commissie-Barroso; Busquin nam zitting in het Europees Parlement en werd opgevolgd door Louis Michel.

Andere voorbeelden van deelname aan een verkiezingscampagne:

1962 vice-voorzitter Marjolin

1963 vice-voorzitter Caron

1968 commissaris Deniau

1969 commissaris Hellwig

1976 commissaris Spinelli

1982 commissaris O'Kennedy